Så skilde döden oss åt : mardrömmen cancer mitt i livet

Bok av Karin Hägglund
Vad händer när din älskade får en obotlig sjukdom? När alla dina förväntningar på livet och framtiden plötsligt försvinner? Och kan tanken på att inte behöva leva vidare vara den största trösten och ge kraft och mod för att skapa ett värdefullt liv? Karin och Peter har varit tillsammans i tio år då de får reda på att Peter har cancer och deras tillvaro vänds upp och ned. På ett naket och reflekterande sätt berättar Karin om tiden med sjukdomen och om det första året efter Peters död. Hon inser snabbt att om hon stänger av känslorna för att fly försvinner möjligheten att känna något överhuvudtaget. Det här är en självupplevd historia om utmaningen att söka mening och energi i en tid av kris. Det vi utifrån ser som starkt är någonting annat inuti, grundat i en djupt mänsklig erfarenhet av sårbarhet. En bok sprängfylld av starka känslor kring en av vår tids vanligaste folksjukdomar och hur den sliter sönder tillvaron. "En sårbar och hoppfull berättelse om kraft och styrka." - Agneta Norrgård, bokrecensent i bl.a. SVT
Det finns böcker som man vet att man bör läsa i sin ensamhet, för att inte sitta och gråta ögonen ur sig under pendlingen till jobbet, till exempel. Här har vi en sådan. Karin Hägglund skriver naket, rått och ärligt om hur det är att förlora en nära anhörig till cancer, precis när det känns som att livet borde ha börjat.

Så skilde döden oss åt : Mardrömmen cancer mitt i livet visar tydligt på att vem som helst kan drabbas, oberoende av hur sportig man är, vilken ålder eller annat. Karins man Peter drabbas av en sort som de flesta är mycket äldre när de får, men det bryr sig inte cancern om.

Det är väldigt ärligt och hjärtskärande att ta del av Karins tankar innan, under och efter cancerdiagnosen och sjukdomen och det är också nyttigt att få ta del av den. För det är det som är svårast, att veta hur man ska hantera någon som har fått ett så ödesdigert besked. Flera gånger under läsningen behöver jag lägga bort boken för att det inte ska bli alldeles för tungt. Men det är inte bara sorgligt. Det är hjärtevärmande att se stödet Karin och Peter har, det är roligt att ta del av deras humor och kärleksfulla gnabb sinsemellan och det ljusar upp det mörka i tillvaron, även under läsningen.

Språket är bra och på en lagom nivå. Det känns verkligen som att Karin sitter bredvid och berättar sin historia, bara för mig. Och det är fint att ta del av.