Berömda svenska böcker

Bok av Staffan Bergsten
Berömda svenska böcker är en praktisk och inspirerande guide genom den svenska litteraturen. Den ger referat av skönlitteratur - romaner, dramer, diktsamlingar, barn- och ungdomsböcker och några exempel på populärlitteratur - men också en del fackböcker, debattböcker och memoarer. Det handlar om böcker som blivit lästa, debatterade och berömda. Många kommer att ha glädje av Berömda svenska böcker - den som hört talas om ett verk och blir nyfiken på innehållet, liksom den som vill friska upp minnet av en bok man läst. Boken utgör en pendang till Berömda böcker som utkom 2002. Andra omarbetade upplagan Titelregister Ca 100 illustrationer (bokomslag)
Ganska nära mitt hem finns ett köpcentrum. Där finns en livsmedelsbutik, apotek, systembolag, blomsterhandel, skomakare, tobaksaffär med mera. Och så finns där en finfin liten bokhandel. På vägen ut efter att ha handlat en gång slank jag in i bokhandeln och köpte uppslagsboken Berömda svenska böcker. Huvudredaktör för boken är Staffan Bergsten, en lärare jag faktiskt aldrig hade när jag pluggade litteraturvetenskap. I stället hade jag en del kurser för hans gulliga fru Gunilla, som tyvärr gick bort för tidigt.

En får liksom aldrig för många böcker. När en dessutom fyndar en bok om böcker är lyckan gjord. Den här boken är en uppslagsbok som namnger närmare 500 svenska böcker som anses vara berömda samt återger innehållet i dem. Det är riktigt intressant att dels bli påmind om sånt en läste för länge sen, dels få tips om sånt en borde läsa.

Boken gavs ut för ganska många år sen och är därför inte helt uppdaterad. Men den håller. Givetvis blir jag inspirerad att läsa ännu fler svenska böcker.

Mitt omdöme blir högt.