Mina första träd

Bok av Emma Jansson
I boken MINA FÖRSTA TRÄD hittar du sjutton olika nordiska träd. Lär dig korta och innehållsrika fakta om hur du: * Känner igen ett träd, både på dess bark, löv och knoppar. * Räknar trädets ålder. * Vilket träd man brukar tillverka tändstickor av. * Och vilket träd som är extra viktigt för humlor och bin på den tidiga våren. I slutet av boken finns en faktasida med svåra ord och även en sida med saker som du kan hålla utkik efter när du är i skogen, tillexempel skojiga rötter, häxkvastar och bohål! Boken är del tre i den populära serien Upptäck naturen. Författare och illustratör är Emma Jansson som även tecknat böckerna Vems spår?, Vems bajs? & Vems rumpa?
Mina första träd är fint illustrerad och innehåller fakta om ett antal olika svenska trädsorter, men också lite allmän fakta om träd. På varje sida finns det också roliga detaljer att titta på på bilderna vilket gör att dottern fastnar extra mycket i Emmas böcker.
Mina första träd är den tredje delen i den fantastiskt fina serien Upptäck naturen. Tidigare delar Mina första fåglar och Mina första fiskar är böcker som vi tycker väldigt mycket om. Mina första träd är liksom böckerna innan också superfin. Emmas illustrationer är helt magiska och det är en ren njutning att titta på alla fina detaljer i bilderna och för varje gång man tittar så upptäcker man fler grejer. Emma är en av mina absoluta favoritillustratörer och det är alltid lika roligt att se hennes förstklassiga illustrationer. Bilderna kantas av intressant och spännande fakta om olika träd som återfinns i vår svenska natur. Det är lärorikt att läsa boken även när man är vuxen. Det var många träd som jag knappt visste något om innan och en del som jag helt hade glömt. Boken har en del lite svårare ord, men det finns en bra ordlista med förklaringar att slå upp längst bak i boken. Formatet är stort och trevligt att bläddra i men kanske lite aningens stort för att ta med i ryggsäcken ut i skogen när man vill kolla på träd, men det är en petitess i sammanhanget. Mina första träd är en utmärkt bok att ge bort i present för att väcka barnens intresse för naturen och dessutom är den väldigt fin att ha ståendes hemma i bokhyllan bredvid de andra i serien! Passar alla barn från ca 4 år och uppåt!