Uppdrag djurräddning, #1

Förgiftningen

Bok av Mari Bister
Flera djur i Ekeby blir plötsligt sjuka och syskonen Lisa och Axel dras in i mysteriet. Varför mår djuren så dåligt och exakt på samma sätt? Har de råkat äta något konstigt? Eller är det någon som försöker skada djuren? Jakten på svar tvingar barnen till en plats de inte alls vill vara på. Hur mycket är de beredda att göra för att rädda djuren?
Jag gillar sådana här deckare för barn när det är barn som verkligen får ha huvudrollen och lösa mysteriet. I grund och botten är det här faktiskt en väldigt obehaglig bok med tanke på vad det faktiskt är som händer, och det finns mycket att diskutera med sina barn om konsekvenstänk och att det man gör faktiskt kan få helt andra saker än de man tänkt att hända. Också bra att få läsa om att djur faktiskt kan bli sjuka av saker de äter, så en väldigt lärorik bok samtidigt som den är spännande.

Flera djur blir sjuka, Lisa och Axel märker att de har liknande symptom och kommer fram till att de kanske har ätit samma sak. Kan det vara någon som vill djuren illa? De börjar nysta i det hela och har snart fått fram några olika misstänkta som de undersöker.

När det kommer till de vuxna finns de mest där som periferifigurer och det tycker jag är bra. Det är verkligen barnen som löser det här på egen hand, även om de i viss mån utsätter sig själva för fara. Det är också fint, tycker jag, att de vuxna som barnen vänder sig till lyssnar på dem och litar på att de säger sanningen. Fint också att det är både en kille och en tjej som tillsammans löser fallet.

Det är en kapitelbok utan bilder, med korta kapitel på vanligen ungefär två uppslag. Texten är lättläst och relativt stor men jag skulle ändå säga att man bör vara ganska läsvan ifall man ska läsa den på egen hand. Däremot tror jag att den ger väldigt mycket som högläsningsbok eftersom det finns så mycket att diskutera kring i boken. Språket är åldersanpassat och väldigt bra, driver händelserna framåt.