Inför Gud och kniven är vi alla lika

Bok av Henrik Bergendahl
Lukten av desinfektionsmedel hänger tung i luften. Tystnaden är total, nästan hörbar. Spända koncentrerade blickar möter varandra över munskydden. Tiden står stilla. - Patienten sover nu, varsågoda, säger narkosläkaren. Det kalla ljuset från operationslamporna glimmar till i skalpellens stål när den i ett långt drag skär igenom bukväggen. I en kaskad av fostervatten och blod föds jag skrikande fram genom kejsarsnitt. Det är den fjärde september 1950, samma år som Ingemar Johansson blir svensk juniormästare i boxning.
Henrik Bergendahl, narkosläkare och smärtläkare har gett ut en självbiografi om hans uppväxt som format honom som person och i hans vägval i livet. Vi får följa hans påhitt och tankar som barn, ung vuxen, partner, pappa, läkare och som patient. En ärlig bok som speglar livets skildringar. Men vi får även följa Henriks karriär som läkare och hur han ställs inför etiska vägval i sin yrkesroll men även i situationer där han o land fått prioritera jobbet före familjen och vice versa. Men när dottern Anna tävlar i idol och så småningom melodifestivalen ställs hans tanke på ändå!

En bok som kanske främst fångar intresset hos dem som är lite insatta i dagens sjukvård Och kan relatera till liknande situationer men helt klart läsvärd för andra med!