Lina, läsbarn

Bok av AnneMarie Hellström
Lina på Bergsmansgården är nu tretton år och hon har många funderingar. Hon läser hos prästen inför konfirmationen och försöker förstå sig på vad det egentligen är prästen menar. Det är svårt. Hon funderar också över vad modern egentligen menar när hon säger att Lina ska akta sig för pojkar så att hon inte råkar i olycka.
Fjärde boken om Lina på Bergsmansgården. Lina är nu tretton år och läser hos prästen inför konfirmationen. Tillsammans med kamraten Ida Maria försöker hon förstå vad det egentligen är prästen menar. Lina är väl bekant med katekesen, men hon har aldrig funderat närmare på vad det egentligen betyder.

En dag får Lina fruktansvärt ont i magen. Morgonen därpå upptäcker hon blod i underkläderna. Hon tror att hon är sjuk, men modern förklarar för henne.

I och med att Lina nu är tretton år, och inte fem, sex och åtta år som hon är i de tidigare böckerna, riktar sig den här boken till lite äldre barn. Men språket ser likadant ut som i de tidigare böckerna med samma lättsamma och humoristiska ton.

En sak som jag verkligen gillar med den här boken är att få ta del av vad en nybliven tonåring i slutet av 1800-talet har för funderingar. Det skiljer sig väldigt mycket från 2000-talet.