Pan i alla väder

Bok av Lars Rudebjer
Att leka utomhus är det roligaste Pan vet. Pappa förstår inte att Pan vill gå ut när regnet öser ner. Han tycker det är ett riktigt ruskväder . Men Pan tar på sig regnjacka och stövlar och springer ut i regnrusket. Har man bara rätt kläder så går det ju bra. Att hoppa i vattenpölar är kul, men lika kul är det att hoppa i lövhögar. Och när åskan kommer vill Pan gärna titta på blixtnedslagen, det är spännande. När första snön faller har Pan bråttom ut, han älskar snö! Pan åker skidor och har snöbollskrig. Den bästa årstiden är nog ändå sommaren. Efter all lek kan han då ligga i gräset och titta på molnen som bildar olika djur.  
Detta är andra boken i en ny serie som handlar om den kluriga pandan Pan.
Serien riktar sig till de yngsta barnen men innehåller ändå snäppet mer text än de flesta "småbarnsböckerna".

I "Pan i alla väder" så är det spöregn ute men Pan vill ändå ge sig ut och leka. För det är faktiskt riktigt roligt att leka i regnet!
Tillsammans med Pan får vi sedan tänka tillbaka på olika sorters väder och årstider.
Under samtliga årstider är Pan ute och leker iallafall, för alla väder har sin charm.
Men när det börjar blixtra mot slutet av boken är det ändå dags att gå in och krypa upp i soffan med övriga familjen.

Detta är en charmig bok med fina illustrationer. Lagom mängd detaljer.
Jag gillar hur boken omfamnar uteleken på ett positivt sätt samtidigt som den också sätter ord på olika väderlekar. Exempelvis: Hur ofta är det egentligen som man får sätta ord på hagel i barnlitteratur för de yngsta?

Utifrån normer så är barnens kläder hyfsat stereotypa med storebror Pan i blåa hängselbyxor och lillasyster Polly i rosa kläder.
Samtidigt så är Pan mjuk och klok. Så jag personligen stör mig inte just på de blåa kläderna när Pan-böckerna ändå förmedlar ett väldigt fint pojkporträtt.