Halvdan viking, #10

Kejsarens vrede

Bok av Martin Widmark
Martin Widmark brer på rejält i serien om den unge vikingapojken Halvdan och kompisen Meia, som hamnar i det ena äventyret efter det andra. Det här är mustiga rövarhistorier som bjuder läsaren på både spänning, skratt och en härlig dos historia. Kejsarens vrede är den fristående tionde och avslutande delen i serien "Halvdan Viking". I "Kejsarens vrede" fortsätter Halvdan och Meia sin resa tillsammans med munken Do, och de styr sitt skepp mot landet på andra sidan Atlanten: Vinland. Men i Vinland bor redan ett folk, beothukerna. Folket vill gärna spela en sport som påminner om lacrosse, men förvarnar om att de är väldigt dåliga förlorare. Hur Halvdan och Meia än gör så är de snart indragna i ännu ett äventyr där liv står på spel. Men munken Do har fått med sig något från Island, något han kallar "Kejsarens vrede", vilket visar sig vara ett mycket passande namn ... Så här säger författaren Martin Widmark själv om att skildra vikingatiden: "Att berätta för barn om våra, stundtals våldsamma och giriga, förfäder innebär att kryssa mellan respekt och avsky. Respekt för till exempel deras mod och båtbyggarkonst och avsky för blodsoffer, strandhugg och slavhandel. Men att försöka komma runt dessa ingredienser är inte heller möjligt." Martin Widmarks berättelse är fartfylld, finurlig och spännande och Mats Vänehems bilder gör läsningen till ett stort nöje. Läs också: Hövdingens bägare, Främlingens grav, Vargens hjärta, Forsens Drottning, Miklagårds lås, Isens gud, De sju brödernas skatt, Munkens löfte och Ulfberhts svärd. Halvdan Viking kan du fr o m våren 2017 träffa på Vikingaliv - Stockholms nya museum om vikingatiden. Vikingaliv är ett äventyr och en resa genom en av historiens mest mytomspunna tidsperioder. På 2000 kvadratmeter i Wasahamnen på Djurgården, mellan Vasamuseet och Gröna Lund, skapas en dramatiserad berättelse om vikingatiden anno 963, och Halvdan Viking och Meia visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.
Detta är den tionde boken om vikingapojken Halvdan som tillsammans med sin kristina vän Meia från grannbyn är med om många äventyr. En serie som förlaget själva vill beskriva som Röde Orm för barn.
Halvdan som har en rörelsenedsättning har istället behövt använda sin skaldekonst och kluriga sinne. I denna bok så får vännerna tillsammans med munken Do från Mittens rike följa med på en längre resa som till slut för dem till Vinland. Under resans gång så får Halvan och Meia också ta del av Do’s kunskap kring att tillverka ”Kejsarens vrede”. Hur fungerar det egentligen?
När de kommer fram till en Vikingaby där så kommer de också i kontakt med ursprungsbefolkningen - en beothuk-stam. Till en början går allt bra men snart vänder det och Halvdan och Meia inser att de måste hjälpa till att rädda sitt folk - men hur? Kan Do och ”Kejsarens vrede” vara en del av lösningen?

Jag har högläst boken för min A (10,5 år) som avverkat hela serien om Halvdan och Meia tidigare. Min A har verkligen gillat denna serie och så även denna delen. Vi uppskattade exempelvis att följa munken Dos tillverkning av svartkrut. Lärorikt, intressant och spännande!
Boken är precis som Widmark varnar om lite rå och grov i såväl språk som handling. Så kanske är det inte en bok man högläser i förskoleklass. Mina barn har iallafall väntat med boken tills de är något äldre än så men då älskat böckerna.
Widmark väver in mycket historiska kunskaper i den spännande historian samtidigt som Vänehem (som är både illustratör och arkeolog) levandegör berättelsen med tidsenliga illustrationer.

För de som gillar ljudböcker är ett tips att Tomas Bolme har gjort alldeles fantastiska inläsningar av böckerna i serien. Vi har inte lyssnat på just denna som inläst men jag misstänker att den har samma höga kvalite på inläsningen som tidigare delar då Bolme läst in även denna.
Om ni tidigare inte har läst böckerna så börja med första delen ”Hövdingens bägare”. Alla delar är absolut läsvärda!