Tomtarnas Julnatt

Bok av Maria Jönsson
En barnbok som bygger på den klassiska julvisan. Maria Jönsson har skrivit och illustrerat och vi får följa 24 små tomtenissar, en för varje dag fram till jul. Sjung med i visan, se vad alla tomtarna hittar på och upptäck alla detaljer i de roliga teckningarna. En annorlunda julbok för både stora och små!.
Här har Maria Jönsson omskapat en klassisk julvisa och med hennes myllrande illustrationer så får vi ta del av julvisan men även upptäcka små berättelser i illustrationerna att samtala om.

För visst är det så att boken utspelar sig på natten efter julfirande med en utplockad Aladdin-ask på soffbordet och ett diskberg i köket. Alla olika småtomtar som smyger runt - t.om en med käpp. En tomte som badar i gröt för att i nästa uppslag bada i ett glas med julmust, en hjärtpepparkaka som gått sönder som i ett brustet hjärta, katten som smyger runt och vill snappa åt sig en fisk. Det lilla tomteparet som håller varandras hand men vill gå åt olika håll.
En rolig grej är att det tog nog 7 stycken genomläsningar av boken innan vi upptäckte människan som ligger och sover på soffan på andra uppslaget, som t.om vaknar och sätter sig upp och tittar på tomtarna på nästsista uppslaget. Det hade vi totalt missat under de första genomläsningarna. Och hur många småtomtar är det egentligen? Kan det passande nog vara 24 st?

Ni förstår. Det finns så mycket att upptäcka i illustrationerna som är roligt att prata om tillsammans med barn.

De första gångerna vi läste boken blev jag lite frustrerad då jag ibland ville sjunga boken. Vilket var lite klurigt att få till. Men till slut lossnade det och nu varierar vi mellan att sjunga och läsa boken med fokus på samtal om illustrationerna.

Exempelvis så kan man jämföra hur vardagsrummet ser ut före och efter. De där små tomtarna har ju skapat ett smärre kaos, att det sammanfaller med versen
”Natten lider.
Snart de tomtar snälla,
kvickt och näpet
allt i ordning ställa”.

Det är blir roligt då tomtarna blir upptäckta och istället smiter iväg.
Fint att Jönsson har en viss variation i småtomtarnas hudfärger då tomtar i barnböcker så gott som alltid är illustrerade med vit hudfärg.

En rolig och annorlunda julbok som verkligen öppnar upp för samtal. Det känns som Jönsson haft kul under sitt arbete med denna bok.