Uppdrag djurräddning, #2

Hoten

Bok av Mari Bister
Syskonen Lisa och Axel följer med sin kusin Sofia på läger om nedskräpning. Det dröjer inte länge innan de inser att något är fel. Sofia beter sig konstigt, drar sig undan och verkar ha gömt något i väskan. Men vem är det egentligen som hotar Sofia med de otäcka lapparna? Den mysiga lägerhelgen blir inte riktigt som Lisa och Axel har tänkt. Lyckas de avslöja den skyldige och rädda Sofia och hunden Sam innan det är för sent?
Serien Uppdrag djurräddning riktar sig till målgruppen 6–9 år och blandar spänning och fakta på ett väldigt bra sätt. Jag gillar verkligen hur Mari Bister väver in fakta om djur i berättelsen, så att det inte känns påprackad eller krystat, utan som att det hör hemma där. Vi får lära oss vad ett chip är, vad som kan hända när plast ligger i naturen, hur lång tid det tar för saker att brytas ner, med mycket annat.

Boken är oillustrerad men jag tycker inte att det heller behövs bilder. Kapitlen är korta och texten är stor, och eftersom texten är så spännande bör barnens intresse kunna fångas ändå. Kanske är det så att man bör ha kommit en bit i sitt läsande för att kunna läsa den på egen hand, men som högläsningsbok fungerar den bra. Varför inte som en högläsningsbok för en klass som ska börja arbeta med antingen ett naturtema eller ett återvinningstema?

Jag gillar att det är barnen som är i fokus. Lisa och Axel löser saker på egen hand, men är samtidigt inte rädda att be vuxna om hjälp i situationer som de tycker att det behövs. Och det tycker jag också är viktigt att visa, att det är okej att be om hjälp. Att båda två hjälper till att lösa fallet och att det Bister visar på fina syskonrelationer, är trevligt.

Det finns en hel del saker man kan diskutera i den här boken. Både inom natur och återvinning, men också vänskap eller mobbning. Själva mysteriet i den här boken är riktigt obehagligt, men samtidigt tycker jag om att Bister inte alls är rädd för att ta upp allvarliga ämnen. Språket är åldersanpassat och driver berättelsen framåt.