Choklad

Bok av Johan Åkerberg
Det här är en komplett bok för chokladfantaster som innehåller chokladrecept för livets alla tillfällen. Här finns recept för utflykten, finmiddagen och brunchen. Praktiska tips och råd inkluderas kring hur du tillreder olika chokladrätter, de viktigaste sakerna att tänka på vid val av choklad och vad som passar bäst att dricka till.
Det här är en bok för den som älskar choklad. Här finns chokladrecept i alla möjliga former, från glass och konfekt, till tårtbottnar och franska bakverk. Boken inleds med mer allmän information om choklad, som chokladens historia och vilka olika chokladtyper som finns att välja mellan. En sektion handlar om hur man väljer dryck till chokladen, vilket inte är lika enkelt som man kan tro. Choklad kommer i många olika smakvarianter. Här finner vi choklad i efterrätter med sötma, bitter mörk choklad, och råd kring rött vin tillsammans med choklad. I dryckesavdelningen finns många olika sorters chokladdrycker, inklusive mintchoklad, chokladmilkshake och gammal hederlig varm choklad.

I nästa sektion finner vi chokladbaser, som kan avsöndras på flera olika områden. Bottnar, röror och såser, glass, fyllningar och mousse, glasyrer och dekorationer. Vi hittar recept på Mille Feuille, chokladsirap, mjölkchokladsås och hallonsirap. Även några recept som inte är chokladbaserade får plats, som mango- och chilisalsa. Många olika sorters chokladglasyr, vit chokladpudding och chokladmousse finns med. Det finns verkligen ett stort utbud och boken uppfyller sitt löfte väl, med choklad för alla tillfällen.

Avsnittet "smått och gott" innehåller recept på hemgjord konfekt. Här finns mörk chokladtryffel med olika smaksättare som mint, lakrits och konjak. Chokladbollar finns förstås, något annat hade varit märkligt. Recept på chokladfudge, chokladknäck, chokladbiskvier och jägarblandning ger en stor variation att välja mellan.

Det sista avsnittet i boken innehåller recept på desserter till flera personer. Här finns bland annat chokladfondant, vit chokladpudding med rabarber, frusen chokladcheesecake med bär, kärleksmums och chokladtryffeltårta. Denna sektion är en av de mest variationsrika i boken, alla smaker blir tillgodosedda.

Det här är definitivt en bok att ha i köksbokhyllan. Här finns choklad för alla tillfällen och behov. Jag tycker att innehållet lever upp till författarens löften i inledningen, och ger den därför ett högt betyg. Möjligen skulle det varit intressant med fler chokladrecept från andra kulturer, men för traditionella chokladälskare är den perfekt.