"Vi tolererar inga förlorare"

Bok av Britt-Marie Mattsson
För den som vill fördjupa sig i släkten Kennedy är detta en god ingång. Författaren har ägnat sig åt utrikesjournalistik under många år och har bevakat imponerande tolv presidentval i USA. Därför är Britt-Marie Mattsson ytterst väl lämpad att lära ut om Kennedyklanen.

Läsaren får följa John F Kennedy (JFK) och hans syskon ända från deras födsel. Sedan blir det en lång resa in i politikens finrum. Boken rymmer givetvis även morden på bröderna Kennedy.

Författaren har ett sätt att berätta som är trevligt. Stundvis kan det dock bli snårigt för den som är ovan vid den politiska världen och i synnerhet amerikansk politik då ämnet behandlas tämligen ingående.

Trots att boken är tjock kommer läsaren aldrig riktigt nära någon av medlemmarna i familjen Kennedy. Kanske är det antalet personer som följs, JFK hade åtta syskon och en bonussyster, som gör att det blir spretigt och opersonligt.

I boken finns en illustration med ett släktträd över familjen Kennedy som ger läsaren en överblick att hela tiden återkomma till. Det är välbehövligt då det blir många personer i flera generationer att hålla reda på. Fotografier av familjemedlemmarna hade dock lyft boken ytterligare.

Kennedyklanen är en släkt som är spännande och som de flesta inte vet så mycket om. Börja din upptäcktsfärd genom att läsa denna bok.