Mannen som ville bli vuxen

Friends Like These
Bok av Danny Wallace
Mannen som sade ja vill nu bli vuxenKultfenomenet Danny Wallace är tillbaka. Skotske Danny Wallace har i Storbritannien byggt upp en stor grupp trogna fans som följer honom genom böcker, radioprogram och tv-serier. Hans förra bok, Mannen som sade ja, har blivit film med Jim Carrey i huvudrollen. Nu är Danny tillbaka med en ny dokumentär bok där mannen som sade ja vill bli vuxen.Danny ska precis fylla trettio. Han är nygift, bor i en trendig del av stan och har bytt öl på puben med grabbgänget mot kaffe latte och bruncher. För första gången i sitt liv känner han sig vuxen. Ändå är det någonting som saknas. Något Danny inte kan sätta fingret på. Men så hittar han en gammal adressbok med endast tolv namn hans bästa vänner då han växte upp. Var finns de nu? Vilka är de nu? Och hur klarar de av livet som vuxna? Så inleder Danny Wallace en episk resa, från Berlin till Los Angeles via Tokyo. Han träffar allt från tyska rappare och ninjor till en restaurangchef som har lyckats lösa gåtan med resor genom tiden. Men hur reagerar de när en sedan länge glömd barndomskompis ringer på och frågar om de vill komma ut och leka? Mannen som ville bli vuxen är dels en komedi, dels en reseskildring, dels en biografi och visar vad som kan hända när du söker upp ditt förflutna och vad de vänskapsband du trodde att du växt ifrån kan betyda för dig när du bestämmer dig för att till slut bli vuxen.Danny Wallace är bland mycket annat manusförfattare, programledare och komiker. Hans förra bok på svenska, Mannen som sade ja, har filmats med Jim Carrey i huvudrollen. Tv-serien Hur man startar ett eget land, där han utropar sig till kung Danny I, har visats i SVT. Danny bor i en gammal tändsticksfabrik i London.
Danny ska snart fylla 30 och trots att han är nygift och lever ett bra liv känner han att något saknas. Han öppnar en låda med en adressbok med 12 vänner från uppväxten. Vad gör de och hur har de klarat av vuxenlivet? Han bestämmer sig för att besöka var och en.

En bok som agerat hyllvärmare under en längre tid, men eftersom det stod att den hade humoristiska inslag blev jag sugen på att läsa den nu. Den var väldigt roligt och jag skrattade högt emellanåt. Samtidigt som den också tar upp djupa och allvarliga teman. Men den hade med fördel kunnat kortas ner med i alla fall hundra sidor då det blev lite väl repetativt mot slutet. Boken består trots allt av drygt 450 sidor. Men en hyllvärmare jag ändå har läst med glädje!