Saxen

Bok av Sara Villius
Sara Villius kan som få fånga det lilla barnets värld och skapa högläsningseufori. Det här är en berättelse om en sax. Saxen vill klippa! Fast inte vad som helst. Inte naglar! Men gärna snöre, gräs, blad, pinnen och dockans hår Men får man verkligen klippa vad som helst? Sitt eget hår? Och hur är det med hackandet i bordet? Saxen är underhållande, befriande och fantastisk läsning för de yngsta bokläsarna!
Detta är en bok som handlar om en sax, men inte vilket sax som helst. För denna sax nöjer sig inte med att klippa i avlagda reklamblad. Nej här klipps barnhår och snören, här görs märken i borden. För saxen tänker minsann inte klippa några naglar som förväntas. Denna saxen går sin egen väg.

Under boken gång börjar funderingarna här hemma - är saxens röst i boken verkligen saxens? Handlar boken egentligen om barnet som håller saxen när håret klipps?

Första gången jag läste boken själv som vuxen tänkte jag ”Nja..” och blev inte så begeistrad. Men det är något jag omprövat efter flera omläsningar tillsammans med barn. För barnen jag läst med har verkligen gillat boken. Sjuåringen sitter och fnissar boken igenom och fyraåringarna jag läst för lever sig in i berättelsen med funderingar.
Berättelsen känns väldigt mitt i prick för sin målgrupp. Många barn i 3-4-års åldern har ett stort behov av integritet, inflytande och självbestämmande samtidigt som de inte alltid kan få det som barn. Kanske är det därför som saxens revolt i boken lockar barnen jag läst för?
Saxar och klippning i sig är också ofta väldigt intressant för barn :-)

Det är kul med en barnbok i grafisk design-stil. Jag tänker att denna bok kan passa utmärkt att läsa och använda sig av i förskolan. För att sen ta in boken i ateljén och testa på nya tekniker tillsammans med barnen. Skapa utifrån boken. Exempelvis med en sax, vita/blåa/gröna/svarta papper och lim.

Många kan nog bli lite provocerade av bokens handling och tycka att den uppmuntrar till att barn ska klippa sig själva. Men jag tror nog att man kan samtala tillsammans med barnen och reflektera även kring det.

En annorlunda och poetisk bilderbok som väcker mycket mer än vad man tror vid en första genombläddring.