Tott Igelkott och den sjösjuka fisken

Bok av Ulf C. Ebeling
Oj! Tott Igelkott har inte städat sitt hus på flera år. Nu måste han verkligen städa. Men det är så tråååååkigt! Tycker Tott. Ända tills han hittar sitt gamla fiskespö Tott packar sin fiskeväska och tar sitt fiskespö över axeln. Han ska gå ner till sjön. Städa färdigt kan han göra en annan dag Tror han!
Treåringarna tycker: ”Oj, vad dammigt Tott har det, mamma. Precis som gamla farmor på Höga berget!” De är också mycket tydliga med att man inte ska skräpa ner ute i naturen eller veva runt med saker inne som Tott gör med fiskespöet. Det är en lagom lång historia för att läsa snabbt och de är med under varje sida. De hittar också saker att peka på lite överallt, och tycker att det är konstigt att någon verkligen har slängt en fåtölj och en tv i sjön.

Femåringen tycker: Femåringen är också tydlig med att det inte är okej att skräpa ner i naturen, och pratar mycket om de gånger vi har städat ute, eller när förskolan har gjort det. Tokigt att det ligger en bil i vattnet, och en tv!

Mamman tycker: Trots att det aldrig nämns i boken att det faktiskt är dumt att skräpa ner i naturen av olika anledningar, lyckas Ulf C Ebeling och Michael Ekblad förmedla att vattnet har blivit otjänligt åt fisken och hans vänner på grund av allt skräp, och att genom att städa upp det hjälper Tott den naturliga miljön att återkomma. Det räcker att se hur oerhört glad den lilla fisken blir för att man ska bli varm i hjärtat.

Det är en lättläst bok, med stor text och mycket illustrationer per uppslag, så den kan passa både som högläsningsbok för dem som inte har så mycket tålamod att lyssna, eller som egenläsningsbok för den som har knäckt läskoden men fortfarande vill ha stor text med tydliga illustrationer.