Den återlämnade flickan

L'Armintua
Bok av Donatella Di Pietrantonio
Fantastisk läsning för alla som älskar Elena Ferrante och Silvia Avallone! Vid tretton års ålder var min andra mamma en främling för mig. En flickas liv förändras över en natt när hon mister ett kärleksfullt hem, sina vänner, sina föräldrar. Eller rättare sagt, de människor hon trodde var hennes föräldrar. Hon får veta att hon har en riktig familj och att det är dags att återvända hem. Från den vackra badorten förs hon till staden och den trånga lägenhet hon nu ska dela med familjen hon aldrig känt. Vad har hon gjort för fel? Varför vill inte hennes mamma, den mamma hon växt upp med, kännas vid henne längre? Flickan blir snabbt tvungen att navigera sig fram genom en ny tillvaro, finna sin plats i den stora syskonskaran och lära sig den ofta brutala jargong som karaktäriserar arbetarklasshemmet. Hon längtar efter att höra hemma någonstans, men framförallt söker hon efter svar. Den återlämnade flickan handlar om att vilja skriva sin egen historia, om att vara flicka och kvinna i Italien på 1970-talet, om systerskap och moderskap. Framförallt är det en berättelse om tiden mellan barndom och vuxenblivande och hur vi formas av livsvillkor som många gånger är bortom vår egen kontroll. Donatella Di Pietrantonio (f 1962) är bosatt i Abruzzo, där hon arbetar som barnläkare. Hon debuterade 2011 med romanen Mia madre è un fiume. Den återlämnade flickan är hennes tredje roman för vilken hon mottog Campiello-priset 2017. Hon har vunnit ett flertal litterära priser och även blivit nominerad till det prestigefyllda Stregapriset.
Jag ÄLSKAR....Elena Ferrante och för ett tag sedan såg jag en lista där Ferrante valt 40 fantastiska böcker skrivna av kvinnor. Alltid kul att läsa böcker som inspirerat en favoritförfattare! Kunde ticka av ynka 3 böcker på listan...som dock alla varit 5:or för mig....så det bådar gott ! (Americanah, Blonde, Normal People )

.

Nu har jag börjat ticka av listan ....Den återlämnade flickan var fantastisk !!! ⭐️👌Alla som älskar Ferrante kommer älska denna pärla. Boken har vunnit flera priser. En kort men sprängfylld bok...storytelling in its essence....