Krönikan om Hyboria

Bok av Robert E. Howard
Conan från Cimmeria säljer sitt svärd till högstbjudande och strider för den som betalar bäst. Om det är aesir, vaner eller kozakier är oviktigt. Detta liv för honom runt i Hyboria, från istäckta vidder i norr till öknen i söder. Han skicklighet med svärdet, uthållighet och styrka är oomtvistad och hans djärvhet som tjuv ställer honom inför både oväntade utmaningar som ofattbara skatter. * * * Skramlet av svärd dog bort, skriken från striden upphörde och tystnaden bredde ut sig över den blodiga snön. Den bleka solen blänkte nu i sönderhuggna harnesk och brutna vapen i högarna av döda kroppar. Stilla händer greppade fortfarande om trasiga vapen, buckliga hjälmar satt på sned på livlösa huvuden och ansikten tittade tomt upp mot himmelen - som i en sista bön till frostjätten Ymir. Genom drivorna av de rustningsklädda kropparna rörde sig två män mot varandra. I den oerhörda förödelsen var detta den enda rörelsen. Deras sköldar var förlorade och deras harnesk buckliga. Blod färgade deras kläder och svärdsklingorna var röda. * * * Så inleder Robert E. Howard Conans äventyr i den hyboriska tidsåldern. I krönikan om Hyboria presenteras Robert E. Howards berättelser om Conan i den ordning de anses har inträffat enligt Dale Rippkes akademiska studie. Här får du följa den unge tjuven och legoknekten Conan från Cimmeria och hela vägen till hans kröning som kung av Aquilonia. * * * Robert E Howard skrev många noveller och kortare kapitelberättelser om Conan. Krönikan om Hyboria innehåller: Frostjättens dotter Guden i grytan Elefantens torn Tjuvar i huset Skuggor i månljuset Svarta kolossen Drottningen av Svarta kusten
Under sitt korta liv (1906-1936) hann Robert E. Howard skapa en imponerande rik flora av litteratur i olika genrer. Sedan många årtionden tillbaka är han mest känd som upphovsman till Conan och hans myllrande mytologiska värld - och därmed till hela den fantasygenre som växte fram i skuggan av den världen.

I ”Krönikan om Hyboria” får vi ta del av lysande nyöversättningar av de noveller som (åtminstone enligt en av flera konkurrerande kronologier) berättar om Conans tidigaste år som kringvandrande legosoldat, tjuv och pirat i den hyboriska eran. Det kärva och brutala, men också poetiskt målande språket kommer till sin fulla rätt och störs inte av det fåtal lite märkliga anglicismer som dyker upp här och där.

Det som möter oss är en värld med tydliga inspirationskällor såväl i vår egen världshistoria som i flertalet historiska mytologier. En del av nöjet med att läsa berättelserna i dag är att notera och spåra alla de inspirationskällorna - och att imponeras av att allt det här skrevs i en tid då det inte gick att googla sig till den rikedom av historisk kunskap som det vittnar om.

Men det största nöjet är så klart att ta del av alla de äventyr som Conan upplever i början av sin ”karriär”. De sju novellerna är inbördes ganska olika och tar oss till en rad olika platser i Howards fantastiska fantasivärld. De är alla mycket läsvärda, men mina personliga favoriter är den mystiskt färgade ”Skuggor i månljuset” och den romantiskt episka ”Drottningen av Svarta kusten”.