Vi, skuggorna

Bok av Elinor Torp
Det viktigaste samhällsreportaget på många år. - Göran Greider Aura kom i tron att det här landet var någorlunda fredat från mygel och korruption. Hon visade sig ha fel. Wilder bodde i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år. "Jag var inte ens en hund i chefens ögon. Jag var skräp." Sverige har fått ett laglöst arbetsliv där människor från fattiga länder jobbar under slavliknande förhållanden. En ny typ av kriminalitet som inte myndigheterna kommer åt. Exploateringen pågår överallt. Människor sover inuti bilverkstäder, i skogen och på byggen. En rad politiska beslut har skapat det så kallade skuggsamhället, som blev synligt när Akilov 2017 körde in på Drottninggatan. Han jobbade som asbestsanerare i Sverige innan han blev terrorist. En i mängden av gömda arbetare i vårt parallella samhälle. Svenskt arbetsliv har blivit ett paradis för kriminella som vill tvätta sina smutsiga pengar vita. Svartarbetet kostar staten 66 miljarder per år. Lågt räknat. Samtidigt är stat, kommuner och landsting våra största upphandlare. Och på sätt och vis de värsta bovarna.    
Vi, skuggorna Ett Sverige du inte känner till av Elinor Torp
En bok om människorna som lever och jobbar i skuggan av Sveriges pappersstyrda samhälle. Människor som lämnat familjer, ursprung och delar av sig själv för att få ekonomisk trygghet här i Sverige. Att få möjligheten att jobba för att kunna skicka hem lite pengar till familjen som stannat kvar i hemlandet.
En stor del av dessa människor får aldrig möjligheten att jobba ärligt, de jobbar svart, på tok för många timmar, usel lön - om de alls får lön, lever i misär och hotas av arbetsgivare för att de inte har några rättigheter inte heller rätt att stanna i Sverige om myndigheterna visste om dem.
Aura är en av dem som vi får följa i boken, hon hamnar i ett kallt och mörkt Arjeplog där hon jobbar långa pass på en av restaurangerna i centrum, bor med andra i källaren under restaurangen. Lever utan papper och blir därför snuvad på merparten av sin lön.
Fruktansvärd och samtidigt intressant läsning av skuggsidan i lilla landet lagomt. Bor själv i Arjeplog och minns när polisen slog till mot restaurangen där papperslösa var inhysta och nyttjades som billig arbetskraft.
Oavsett om du själv är berörd på något sätt av dessa människor eller inte så tycker jag att boken är läsvärd som ögonöppnare!
Utgiven 2019