Anna Blomgren

Användarprofil
Offermakaren, första boken i serien Åremorden, av Viveca Sten.
Vi lär känna karaktärerna inom polisen och en del av befolkningen i och runt omkring Åre.
Amanda, en levnadsglad 18-åring, försvinner efter en fest hos hennes bästa kompis. Några dagar senare återfinns hon död.
Poliserna är underbemannade och försöker förstå tillvägagångssättet men finner inte någon röd tråd i utredningen.
Hanna reser till Åre för att bo i sin systers skidstuga/maffiga hus. Syftet är att slicka sina sår efter att både förlorat jobbet som polis och blivit dumpad på en och samma dag. När självömkandet i kombination med vindrickande blir nog så många dagar på raken känner Hanna att hon behöver ta tag i sin tillvaro. Hon snappar upp några lösa rykten på byn som hon återger till den lokala polisen.
Ekvationen att Hanna är en ledig polis och utredningen behöver fler personer omplaceras hon för att hjälpa till. I sina efterforskningar snubblar Hanna över illegal arbetskraft från utlandet.
Hur djupt går förgreningarna i Åres näringsliv? Hur långt är en sörjande familj beredd att gå för att straffa den skyldige?
En bra skriven deckare där vädrets makter fått stort utrymme, det gillar jag 💙 Brutalt med några oväntade tvistar! Ser fram emot kommande delar i serien 🤓
Utgiven 2020
Bakom gallret, hur jag överlevde min faders vansinne av Maude Julien.
Maude berättar öppet om sin fruktansvärda uppväxt där hennes far plågat henne att bli en supermänniskor. En vision han burit på hela livet och när han förärats en dotter började skolan för henne.
Hårt slit från väldigt unga år med både kroppsarbete och studier. När Maude misslyckades med något straffades hon på olika sätt - med tystnad från föräldrarna, att vara utan mat, bli inlåst i källaren i flera timmar i mörkret eller något annat hemskt.
Hon mötte bara människor som fadern godkänt på olika sätt. Modern var medskyldig men även hon fast i strukturen i hemmet där maken hade all makt. Skolan höll modern i med övervakning av fadern.
Maudes räddning blev de djur som köpts till gården av olika anledningar samt pianospelandet.
I övrigt var hon mest inlåst på gården från 3 års ålder till hon som ung vuxen lyckades flytta/fly med hjälp av sin musiklärare.
Vilket livsöde! Idag är hon utbildad psykoterapeut och hjälper andra människor som levt i farliga relationer.
Lyssnat på denna som ljudbok, drygt 7 timmar lång, men känns som de dubbla i allt hon fått utstå som barn 💔

Nattavaara

Thomas Engström och Margit Richert
Nattavaara av Margit Richert och Thomas Engström.
Detta är första delen i en kommande trilogi om Nordmark, de nordligaste delarna av Sverige som utpekat sig själv med eget styre.
Vi är i en mörk, fattig, hungrig och girig framtid på landsbygden. Pandemierna har avlöst varandra, människorna har utarmat naturens resurser så de börjat ta slut. Sjukdomar härjar och nöden är stor. I städerna finns lite mer resurser kvar och husen har el samt rinnande vatten men kampen om överlevnad är konstant.
Erik måste vandra i detta ogästvänliga land med sin lillasyster för att nå Kiruna som är huvudsätet i Nordmark. Detta för att överklaga att byborna i hembyn kastat ut dem från deras hus i samband med att föräldrarna dött. Farorna och utmaningarna är många efter vägen.
Marja tillfångatas av ett cykelgäng som överlever genom att bryta sig in och sno allt av värde hos det redan fattiga folket. Marja blir accepterad i gänget men glömmer inte oförrätter de gjort mot henne...
I Kiruna styr en drogpåverkad jarl mest med hjälp av sin vicejarl. Planerna är stora på att öka lydnaden i området men resurserna och manfolket saknas.
En fascinerande bok med imponerande miljöskildringar. Att komma på allt och återspegla mot gamla tider kring typ dagens nutid är häftigt. Inflationen i betalsystemet. Bristen av el och vatten i byarna gestaltas bra när personer får uppleva detta för första gången i stan. Maten och dess smaker vi inte har idag, men kanske då 😃 Jag är imponerad av denna mörka bok om det land jag ser som hemma. Ska bli spännande att följa allas resor i kommande böcker!
Utgiven 2020
Läppstiftet. En resa , tre begär av Maria Wells, Pia Andersson och Christine Burewall
Tre kvinnor i olika åldrar väljer av olika anledningar att delta i en skrivkurs några dagar på en ö i Grekland.
Alla kommer från olika förhållanden hemma i Sverige. Där paus och eftertanke får vara gemensamma ledord. Dessa uppblandade med erotiska fantasier väcker slocknade eldar och ställer saker på sin spets.
Bokens idé är bra men tyvärr passar inte boken mig. Upplägget med hur kapitlen hoppar i tid och samma händelse upprepas utifrån vem av kvinnorna vi följer i just detta kapitel blev störigt.
Tråkigt att det känns så ibland 💗
Utgiven 2020
En oväntad förälskelse, andra boken om Familjen Bridgerton, av Julia Quinn.
Här i andra boken följer vi äldsta sonen Anthony och året är 1814.
Återigen är det högsäsong för societeten och Anthony, ansvarig för familjen Bridgerton sedan faderns tragiska död många år tidigare, bestämmer sig för att gifta sig. Ett oväntat men positivt besked på flera sätt. Anthonys mor börjar genast smida planer på tillställningar med ett bra urval kvinnor passande sonen. Anthony själv har några krav på sin blivande hustru, däribland att absolut inte bli förälskad för det ställer bara till besvär.
Hans val faller på en vacker ung kvinna som debuterat i London denna säsong men för att vinna hennes hjärta och få hennes hand måste storasystern godkänna friaren. Det har man aldrig hört på maken till liknande, en far eller bror men aldrig en syster!
Sen råkar systern i detta fallet vara en stram och intelligent kvinna med väldigt starka åsikter. Många blir dusterna när de tu möts och hon vidhåller att han aldrig ska få äkta lillasystern. Anthony själv antar utmaningen att bevisa motsatsen men vad är det som egentligen bevisas?
Älskar nivån på dialogerna i den här boken. Illmarigt med glimten i ögat! Kostymdrama är min melodi just nu 🥰
Utgiven 2000, svenska 2019
En annorlunda allians, första boken om Familjen Bridgerton, av Julia Quinn.
Daphne, äldsta dottern men fjärde barnet av Bridgertons åtta(!) i skaran, debuterar in i vuxenlivet.
Året är 1813 och alla fina fröknar hoppas och drömmer om att få gifta sig helst både lyckligt och rikt. Men rikt om inte annat 😆 Alla utom Daphne som känner att detta uppsjåsade spektakel med baler, soaréer och annat socialt ändå inte inbringar några presumtiva friare till deras salong dagen efter. Ända tills hennes äldsta bror Anthony presenterar hennes för sin gode vän Hertig Simon Basset.
Simon skyr alla dessa sociala tillställningar för att unga ogifta kvinnor försöker fånga honom och deras mödrar som jagar bästa kapet är som galna i hans förmögenhet.
Simon och Daphne kommer överens om en komplott, de ska lura hela societeten att just de tu är intresserad av varandra. Simon slipper andra kvinnors jagande och Daphne får fler friare när andra män upptäcker att hon håller på att stadga sig.
Men när blir den oskyldiga leken allvar?
Historisk romance, kostymdrama med ovanligt rapp dialog när den är som bäst.
Jag läste den här boken första gången hösten 2019 och jag uppskattade den lika mycket nu 🥰 Valet att läsa den igen var för att jag har sett den omtalade serien om familjen Bridgerton på Netflix och jag blev helt såld så nu är det hög tid att läsa alla böckerna. Valde att börja om från början i det projektet 🤓
Utgiven 2000, svenska 2019

K55

Erika Oscarius
K55 Lögnernas valv av Erika Oscarius.
En dystopisk science fiction om jakten på frihet, ärlighet, överlevnad och brutalt våld.
K55 är en liten planet som befolkades för över 100 år sedan. Folket bor i silosformade komplex under jorden. Ytan är inte anpassad för människor.
Bland folket sprids sjukdomar, bland annat en pest, som kanske har ett botemedel utanför de kända väggarna. Styrelsen bestämmer allt för alla och de har även säkerheten i fokus. Till följd av detta har de satt ihop grupp Bravo, en grupp specialutbildade män som får i uppdrag att ta sig upp till ytan.
Men vägen dit är kantad av våld och förrädare men framförallt förluster. Vem ska de lite på när hela deras tro och värld skakar i sina grundvalar.
En ofantligt mörk bok men räds du inte det i kombination med våld så är den absolut läsvärd 🤎
Utgiven 2011 En vinst från Omnible.
Tutte Brödsmula & Kalle Humla, En vimsig vinter av Annika Billberg.
Lisa har kommit några dagar före resten av familjen till farmor och farfar. Hon ska hjälpa till med julförberedelserna och samtidigt får hon mer tid med sina vänner Tutte och Kalle.
Vilken tur att hon är på plats för det händer tokigheter i Vikhammar. Barnens pulkor börjar försvinna, fler och fler försvinner för varje dag. Utanför alla husen som förlorat en pulka lyser en vacker snöflinga. Men vem har tagit pulkorna och varför har de lämnat en snöflinga?
Lisa börjar luska i mysteriet, hon törs det tack vare att hon har sina små vänner med sig. Vad eller rättare sagt vem de finner är svårt att tro men så är det 💙
Ännu ett äventyr jag och dottern har delat.
Utgiven 2020

Edenbrooke

Julianne Donaldson
Edenbrooke av Julianne Donaldson.
År 1816, Marianne och hennes tvillingsyster Cecily separeras efter att deras mor hastigt dött i en olycka och fadern lämnat landet med sin egen sorg. Cecily flyttar till London och får vara med på olika bjudningar och sociala tillställningar. Samtidigt som Marianne flyttar in hos deras mormor i Bath. I den tillvaron saknar Marianne precis allt; sin närmaste familj, möjligheten att vara ute i naturen och frihet.
När Cecily blir inbjuden att tillbringa sommaren hos sin kära väninna på deras lantställe och att inbjudan även inkluderar Marianne blir hon glad. En chans att träffa sin älskade syster igen!
Men vägen till Edenbrooke kantas av missöden och tokigheter. Inte blir det bättre av att en räddare i nöden visar sig vara son i huset dit Marianne är på väg. En vänskap och tillit växer fram mellan den rättframma Marianne och den koketterande sonen.
En smäktande berättelse som förflyttar mig i tid och rum på ett sätt som lämnar en stor tomhet och saknad när boken är slut. En klockren boksmälla som ändå var så värt det! Handlingen är förutsägbar men replikerna och miljöerna fångar mig. Fantastisk känsla när böcker når allra längst in 💖
Utgiven 2012, svenska 2017.
Bröllopsavtalet, andra boken om Frida och Micke, av Anna Keiler.
Kärleken växer mellan Frida och Micke, strax har hon flyttat in i hans hus och tillvaron tre sig ljus.
Frida har fått nytt jobb på en advokatbyrå. Allt känns toppen om det inte vore för kollegan som inte kan hålla sig ifrån Frida. Han kommer ofta med komplimanger, försöker bjuda ut henne och tar alla tillfällen att vara liiite för nära. Frida försöker prata med honom för att få honom att sluta men det hjälper inte.
Micke känner sig maktlös när Frida vill sköta detta själv. Men en sak kan han påverka, han kan fria till Frida för att visa henne, kollegan och resten av världen att hon är hans allt.
Nu blir saker och ting inte som detta par planerat, vilket vi även fick erfara i första boken. Ju mer de anstränger sig desto tokigare blir det 😆
Känslorna stormar, myset finns där och uppbrottet är nära. Läs och dras med i känslokaos!
Så läsvärda böcker om hur bra men också tokigt mycket kan bli i en vanlig vardag.
Utgiven 2020
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.