Recensioner av Anna Blomgren

Honeymoon, hejdå & bergen som väntar av Emma Svensson 

Betyg 4
Honeymoon, hejdå & bergen som väntar av Emma Svensson och Per Magnusson.
Emma och hennes sambo Kalle bjuder in till en enastående och minnesvärd bröllopsfest i dagarna tre. Sex veckor senare gör Kalle slut, slut på deras gemensamma liv, slut på tvåsamheten men framförallt ställde han livets planer på sin spets.
I processen som följer efter separationen och med mycket jobb börjar Emma fundera på vad hon egentligen vill göra. Att gå på berg - men inte vilka berg som helst kommer hon fram till. Hon vill göra 49 peaks, alltså de högsta topparna i Europas alla länder. Och för att toppa utmaningen lite extra bestämmer sig Emma för att gå dem inom ett år! En klart tuff utmaning om du har erfarenhet av att gå upp på toppar, är hyfsat ekonomiskt fri och inte behöver tänka på något annat än projektet med topparna. Emma hade väldigt liten erfarenhet, knappt några pengar och var tvungen att jobba mellan varven för att finansiera sina resor runt om i hela Europa.
En helt otrolig prestation, på gränsen till manisk i mina ögon när jag läser 😅
Om detta varit en fiktiv bok eller film hade jag nog sågat den för att den skulle ha känts alldeles för orealistisk men att veta att Emma kört alla milen, tagit alla stegen och mött alla människorna på riktigt inom loppet av ett år. Ja, det är makalöst!
Oavsett om du vandrar eller drömmer om att bestiga något berg kan jag rekommendera den här boken, men bara om du lovar att inte gå alla 49 (som blev 61) toppar på ett år som Emma gjort! 😃

Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor 

Betyg 4
Fyrvaktarens dotter av Hazel Gaynor
Vi följer Grace Darling i hennes tillvaro i Longstones fyrhus på Farneöarna år 1838. Parallellt med henne följer vi Matilda Emmerson när hon flyttar från Irland till en obekant släkting i Amerika för att dölja sin graviditet år 1938.
Grace Darling och hennes far räddar några personer i sjönöd efter att deras båt förlist. För detta hjältemod uppmärksammas den unga kvinnan av journalister, människor som vill känna hopp, människor som vill utnyttja hennes namn för egen vinning men också Drottningen av England. Grace är inte alls bekväm med all uppmärksamhet. Hon och hennes far gjorde bara sitt jobb som det tillstår en fyrvaktare.
En av personerna som räddades var Sarah, syster till Georg Emmersson en man Grace mött vid ett tidigare tillfälle. En man som väckte något i unga Graces hjärta.
100 år efter den dramatiska förlisningen sitter unga Matilda vid en fyr vid en annan kust. Inneboende hos Harriet, en släkting hon inte känt till tidigare. Här finns spår av ett saknat liv men också spår efter Grace och Georg.
I sitt växande tillstånd fördriver Matilda tiden med att lära sig om fyren, kartlägga släktens liv men framför allt lära känna sig själv - en ynnest inte alla flickor fick för snart 100 år sedan. Hon finner en känsla av lugn och av att hitta sin plats på jorden.
Känslorna och vädret stormar i den här boken. Väldigt fina porträtt av personerna, fyrarna (som alla är unika), miljöerna och väderomslagen.
Jag uppskattade läsningen, älskar historiska romaner som baseras på verkliga händelser 💙

Vi for upp med mor av Karin Smirnoff 

Betyg 4
Vi for upp med mor av Karin Smirnoff.
Andra boken om Jana Kippo och hennes tvillingbror Bror.
Modren har just dött och hennes önskan är att bli begravd i sin barndomsby, hem till gemenskapen.
Jana och Bror åker upp för att fullfölja hennes önskan och där möter de modrens familj. Kusiner och övriga släktingar som de aldrig minns att de träffat och knappt hört om. Tvillingarna har ärvt ett hus där en försupen kusin och hennes karl bor i arma förhållanden. Själva bor de hos en annan kusin, Jussi. Innan Jana hinner förstå vad som händer är Bror med i församlingen, gemenskapen.
Hon försöker få honom att förstå sitt misstag och klarar inte av att åka hem till Smalånger utan Bror. Men Bror är äntligen tillfreds.
Allt Jana tar i blir på något sätt fel, skadat eller missuppfattat. Men hon kämpar på med sin syn av rätt och fel. Främst strider hon för sin bror, hon kan inte leva utan sin tvillingsjäl.
Smirnoffs sätt att skriva är något i särklass. Tar en stund att få flytet i texten men sen flyter vemodet in i ådrorna och jag vill bara läsa mer 🤓 Snart dags för tredje och sista boken om syskonen Kippo, slutet här var en rejäl cliffhanger!

Jag är såld på dig av Lisa White

Betyg 3
Jag är såld på dig av Lisa White.
Ella Grape jobbar som mäklare i en mindre stad. Hela mäklarbranschen går på sparlåga efter att bostadsmarknaden kraschat, vilket oroar alla.
Ella har nyligen brutit upp med sin ungdomskärlek, flyttat ut ur sin lägenhet på grund av att hennes sparkapital tagit slut och hon inte kunde bo kvar. I brist på andra alternativ bor hon tillsammans med sitt ex och hans nya pojkvän. Ellas liv leker inte, där det kan gå på tok går det på tok.
Christoffer Hamilton har eget företag där bland annat fastigheter köps och säljs. Han kliver in på Ellas jobb för att köpa en fastighet som just hon ansvarar för. Affärsman som Christoffer är har han även en plan med ett jobberbjudande och har gjort sin hemläxa innan han möter en ovetandes Ella.
Ella blir överrumplad och vet inte riktigt om hon kan lita på Askunge-sagan som presenteras för henne. Nytt jobb med utvecklingsmöjligheter, chans att flytta till egen lägenhet igen och en väldigt bra ingångslön är nog för att tacka ja. Att sedan Christoffer är omtänksam, snäll och väldigt attraktiv fyller bara på pluskontot.
Tempot är intensivt, mycket som händer på relativt kort tid. Många förtroenden som lämnas till Ella och hon försöker finnas där för alla - men hon själv då? Tur Christoffer har möjlighet att lägga lite extra tid på henne 😊

Den sista änkan av Karin Slaughter 

Betyg 4
Den sista änkan av Karin Slaughter.
Polisen Will Trent och hans flickvän tillika rättsläkare Sara Linton tillbringar en avkopplande eftermiddag med Saras familj när stillheten plötsligt störs av en enorm explosion, strax efter detonerar ytterligare en explosion.
Will och Sara försöker ta sig till brottsplatsen så fort som möjligt men de blir stoppade efter vägen på grund av en bilolycka. Sara börjar direkt bedöma tillståndet för de involverade i olyckan och hamnar i händerna på fel män. Hon kidnappas framför ögonen på Will som slåss både för sitt och Saras liv.
Saras kidnappare har även kidnappat en annan kvinna några veckor innan och polisen/FBI finner kopplingar till en stark vit makt rörelse, IPA. IPA har spridit ut att något stort ska ske snart, att nedräkningen har börjat.
Att just Sara kidnappades av dessa män var en turlig slump för IPA. De behövde någon läkekunnig i sitt läger där många barn insjuknat i mässlingliknande symtom.
Will tar hjälp av högt uppsatta individer för att nästla sig in i IPA för att rädda Sara men även hindra den aktivitet de flaggat för.
Katastrofens mått är större än någon kan ana. Människans själviskhet och galenskap kan göra alla blinda. Och tron kan tolkas på väldigt olika sätt.
Slaughter skriver riktigt högt tempo och väldigt läsvärt som vanligt! Utgiven 2019

Italienska nätter av Katherine Webb 

Betyg 3
Italienska nätter av Katherine Webb.
År 1921. Clare Kingsley reser med sin makes son, Philip, till Italien och staden Gioia del Colle. Maken befinner sig redan på platsen och familjen återförenas hemma hos värden Leandro Cardetta.
Tidigt uppmärksammar Clare att det pyr av olust och starka känslor i staden. Någonting är på gång men hon kan aldrig för sitt liv föreställa sig hur mycket som pyr i staden.
Glad att få träffa sin make igen försöker Clare att finna sig tillrätta i den enorma hettan, det obegripliga språket och hierarkin mellan alla männen. Att deras värd är den som bestämmer på gården är tydligt och snart inser Clare att han kanske till och med är kriminell. Att skydda både sig själv och Phillip från det obehag och våld som eskalerar runt omkring dem är svårt.
När så Leandros systerson, Ettoro, kommer till gården med en otäck skada i benet förändras Clares tillvaro totalt. De två finner varandra i den oro och det våld som rör sig runt dem. Clare försöker hålla sina känslor hemliga men hon avslöjas och i samma veva utsätts gården för fruktansvärda händelser...
Boken är stundvis tyvärr lika torr som den Italienska landsbygdens damm en het sommardag. Men sen blixtrar det till i handlingen och det blir spännande. Kan vara för att jag lyssnat på boken i över 15,5 timmar under 3 veckors period, det blir lite utdraget. Antar att jag skulle uppskattat den bättre om jag valt att läsa den istället.

Systrarna på Kreta av Anna-Maria Ekblad 

Betyg 3
Systrarna på Kreta av Anna-Maria Ekblad.
Anna jobbar sin första säsong som reseledare på Kreta och tycker att allt är väldigt spännande och intressant. Vad hon föga anar är att det snart ska bli ännu mer spännande.
Anna och hennes kollegor välkomnar en ny chartergrupp till ön och strax därpå hittas en av resenärerna död, han har hängt sig i hotellrummet medan frun har sovit! Snart har ännu en man hängt sig och allt ser ut som självmord men sammanträffandena skaver hos Anna.
Polisens utredning uppger självmord men om protokollen från obduktionen skulle lusläsas står de att båda offren haft onormalt höga halter av sömnmedel i kroppen.
För att inte skada turismen i landet avslutas fallen och reseledarna uppmanas att inte prata om det som hänt. Något Anna finner besynnerligt och svårt att följa.
Samtidigt märker Anna att några kvinnor beter sig annorlunda, framförallt den nyblivna änkan från första dödsfallet. Hon verkar inte sörja, och vad har hon för koppling till en av kollegorna bland reseledarna?
Svårt att hinna grubbla på händelser som sker här och nu när det precis är en vecka för att hylla gudinnan Gaia som enligt tron skyddar kvinnor och som enligt sägen kräver sina 7 offer under 7 dagar... En tid av många intressanta utflykter och mängder av spännande lokalhistoria för Anna och alla charterresenärer.

Metallskallar : en roman om rock & relationer av Dan Nilsson

Betyg 3
Metallskallar av Dan Nilsson.
Sara jobbar på tidningen Go men vantrivs lite i det trygga välformade ekorrhjul som livet blivit. Att vara 40+, gift med sin ungdomskärlek, mamma till hans barn om än inte biologiskt ger Sara lite skav, som att ha på sig kläder som inte sitter rätt.
Markus, Saras make, är föräldraledig med yngsta barnet, lirar hårdrock med sitt band som spelat tillsammans i 25 år utan att slå stort. I Markus band spelar tre till och nu har flickvännerna/fruarna ledsnat på att deras partners tar speltiden för givet. När bandet sedan bokat sin årliga tripp till Sweden Rock lackar några ur. Dags att tjejerna också får ha lite kul. De startar upp sitt gamla hårdrocksband igen och får snabbt en eftertraktad spelning som de klarar med bravur.
En bok full med hårdrocksvibbar och livskriser. Stundom var läsningen en tripp längs memory lane

Den som haver barnen kär av Viktoria Höglund 

Betyg 5
Den som haver barnen kär av Viktoria Höglund.
Malin Dahl jobbar som psykolog och kopplas in för att stötta förskolechefen på en förskola där ett av barnen försvunnit under en utflykt. Snart har ett försvunnet barn utökats till flera försvunna barn och polisen har inte mycket att gå på.
Malin fortsätter att ha samtal med förskolechefen men även med en orolig förälder, en mamma vars son går på samma förskola som den första försvunna pojken. En eftermiddag händer det som inte får hända och även denna pojke försvinner.
Stefan, en av de ansvariga i polisutredningen har en personlig koppling till Malin, de dejtade i ungdomen vilket han återkommer till i tanken.
Malin själv är lyckligt gift med Niklas och de har tv små barn tillsammans. Men harmonin i äktenskapet lyser med sin frånvaro. Två trötta vuxna som vill prioritera sig själv framför sin andra hälft och barnen. Att Malin har involverats i ett besvärligt fall som tar stor del av hennes tid förstår inte Niklas. Men att Niklas riskerar att förlora jobbet har inte Malin koll på, hon har uppenbart inte heller koll på exakt var maken jobbar i företaget - en detalj som jag har svårt att förlika mig med men det kanske bara är uttryckt så för att öka missämjan...? Jag menar - om ni är gift bör väl parterna veta vart den andra jobbar?

Requiem på Dimön av Mariette Lindstein 

Betyg 5
Requiem på Dimön av Mariette Lindstein.
Fjärde boken om Sofia Baum, hennes familj och Franz Oswald.
Julia, Sofias dotter, bor tillsammans med Thor, Franz son. En otrolig kombination med tanke på att Franz och Sofia har en både sjuk och våldsam historia mellan sig. Men tonåringarna har funnit varandra och trivs.
Julia är snart 19 år och jobbar som journalist, Thor går sista året på gymnasiet och vill plugga vidare till journalist.
I förra boken drabbas Franz Oswald av en stroke i samband med att han räddade Julias liv men dessvärre förlorade han sin egen son, Thors tvilling.
Nu börjar Franz vara återhämtad och längtar tillbaka ut till sitt älskade Dimön. Han har en plan om att rädda några av samhället utstötta individer från dem själva. Han bjuder in tre personer till experimentet - en kvinna verksam inom pälshandeln, en nazist och en våldtäktsman. Enda journalisten som erbjuds att delta är Julia.
För Franz är det en chans att komma Julia nära igen och att återigen göra sig ett namn i världen som den extrema Franz Oswald, om än inte i sekt-sammanhang den här gången.
För Julia blir det en möjlighet att få en fast tjänst och bli erkänd som journalist. Hon är även förväntansfull över vad Franz kan hitta på.
Thor och Julias föräldrar är inte lika imponerad över att Julia väljs ut exklusivt av Franz, de är oroliga för hur långt allt kan gå.
Kan Franz hålla Julia trygg både från de inbjudna till ön men också från sig själv?
Att Lindstein skrivit en fjärde bok om Dimön var en positiv överraskning för mig! Hon håller samma höga nivå som i de övriga böckerna, läsvärda!