Mäster Fritz

Bok av Åke Åredal
Mäster Fritz. En svensk mystiker Han gick mycket fort, framåtlutad, med en väckarklocka i fickan. I sina andetag rabblade han obegripliga ord och ramsor. Han såg kufisk ut där han i sin långa svarta rock ilade fram i staden och gick på möten av alla de slag. Han alltid något att säga. Några var rädda för honom, hans skarpsinne och hans djupa kunnande. Andra stannade och lyssnade på hans långa utläggningar som aldrig tog slut om våra viktigaste livsfrågor, om Gud och människan och hennes mål. Men vad var det för hemlighet han talade om? Och vem var han egentligen?  Dåre eller Gud? Och vad var det han ville lära oss? I denna boks första del berättar många personer sina minnesbilder av den svenska prästen och mystikern Fritz Olofssons liv och död. I den andra delen beskrivs, förklaras och tolkas innehållet i hans omvälvande mystika troslära - som angår oss alla. Läsaren kommer att finna att den har djupa rötter. Denna lära är ett mästerstycke inom livsnödvändig, urgammal mystik tradition. Att läsa om Mäster Fritz är som att hitta fram till en glänsande guldåder, den heliga och eviga visdomen. Hans mystika troslära får oss att växa, man blir andligt rik av att läsa den. Och hans lära är så lovande att den borde inta en framskjuten plats i den allvarligt sökande människans andliga liv lång tid framöver.   Välkommen att läsa mer om Mäster Fritz - kristen, universell oändlighetsmystiker - om hans livsresa från Bygdsiljum i Västerbotten, genom det akademiska Uppsala, till Guds Himmelrike som är oändligt stort och oändligt nära - för oss alla.  Läs "Mäster Fritz." för människans frigörelse som leder till frid och fred - i en kosmisk enhet, unio mystica! Då blir Du medskapande i den mystika världen och kan finna den sanna hemligheten, livets mysterium - vem Du, till stor förundran, egentligen ÄR. Lycka till i mystikens underbara värld med Mäster Fritz!
Tänk att det började med en vänlig kollega och Karin Boye och slutade med en engagerad författare och Mäster Fritz… Jag fick jag ett spännande häfte om Karin Boye en kollega. En dryg månad senare kom ett mejl från Åke Åredal med en förfrågan dels om häftet, dels om jag kunde tänka mig att läsa och skriva om hans bok Mäster Fritz. Självklart ville jag både läsa och skriva om en person som jag fått höra var en ännu större boktok än jag själv!

Det är inte många Uppsalabor som är från Uppsala ursprungligen. Jag är det inte. Liksom Fritz Olofsson kom jag hit för att studera – och blev kvar.

Fritz Olofsson var ett så kallat Uppsalaoriginal, en kuf som alltid hade något att säga. Han kom från en familj i en by i Västerbotten. Familjen var udda och en och annan av barnen var lite eljest. Idag skulle vi med all säkerhet diagnosticera Fritz Olofsson som ”aspie”. I den delen av boken som handlar om personen Fritz Olofsson får läsaren veta att han har klara svårigheter med hygien, kläder och att hålla ordning. Min kollega berättade att ryktet sa att han hade böcker överallt där hemma – även i badkaret. Intellektet var det emellertid inga fel på, även om många nog ansåg att han var rätt jobbig. Mäster Fritz ville ofta och gärna hålla långa utläggningar om trosfrågor. Men han var en god kristen, mitt i all mystiken. En vänlig man som inte ville göra en fluga förnär. I vissa sammanhang före sin tid, skulle jag vilja säga.

Författaren Åke Åredal har lagt ner ett enormt arbete på den här boken. För mig personligen är porträttet av den numera avlidne Fritz Olofsson det mest intressanta, men jag läser också med stor behållning Åke Åredals redogörelser för mäster Fritz mystika lära. Understundom blir det emellertid lite för djupt och tungt för mig.

Boken Mäster Fritz är både en biografi och en bok om andlighet. Boken är inte helt lättgenomtränglig. Jag läste den med penna i hand och mina blyertsmarkeringar är åtskilliga. Kanske skulle jag ha uppskattat att fotnoterna var samlade i slutet i stället för på respektive sida, något som understundom gör lay outen lite märklig. Men jag hyser stor beundran för författarens porträtt av den här mannen. Fritz Olofssons liv och tankar är nu sparade för eftervärlden tack vare Åke Åredal.

Detta kan inte bli annat än högsta omdöme.