En miljon smaragder

Bok av Lukas Adamsson
En miljon smaragder är en berättelse om ett barn utlämnat till de vuxna runt sig. Pojken Elias skildrar från sitt eget perspektiv en uppväxt definierad av rädsla och våld. Men berättelsen är också om kärlek. Om vänskap, familj och människans förmåga att se ljusglimtarna i utsatthetens mörker.
Jag minns hur jag som liten gick på stranden och letade snäckor, gärna på morgonen innan alla var plockade. Ibland hittade jag en sådan vansinnigt vacker skapelse, glittrande i pärlemor med små snirkiga gångar i. Jag kunde fascineras av den i timmar, vända och vrida för att upptäcka nya skrymslen. Så känner jag inför den här berättelsen. En miljon smaragder är en sällsynt pärla. Så full av känslor, liv och hopp trots mörkret som omger den.

En pojkes uppväxt under orättvisa förhållanden. Jag knyter nävarna, pressar stundtals tillbaka tårar och ryser, inte bara av historien utan författarens språk. Han drar in mig, leker med kontraster för att förstärka känslor och får mig att le med sina underfundigheter.

Högsta betyg från mig och en uppmaning om att läsa/lyssna på den :)
Gripande om barns utsatthet!
Barn som far illa får mig alltid att må dåligt. När det dessutom är någon i barnets närhet som är förövaren blir det extra jobbigt.

Elias älskar att vara hos sin farmor och farfar. Då slipper han Leif, styvpappan som håller familjen i ett järngrepp. Om Elias inte gör som Leif säger blir han straffad på olika sätt.

Oj, vilken bok! Trots att den bara är på drygt 100 sidor kryper den under skinnet på mig. Men det är inte bara våldet och Elias rädsla som påverkar mig utan även den starka kärleken och vänskapen som finns.

En miljon smaragder är en välskriven och lättläst novell, dock inte särskilt lättsmält. Den är kantad av sorg och misslyckande, ingen människa ska behöva ha det så här, speciellt inte barn.

Lukas Adamsson skriver väldigt bra och gestaltar barnasinnet på ett mycket trovärdigt sätt. Han låter oss även följa människors vilsna kamp mot det jobbiga i livet. Jag vill även ge en eloge till uppläsaren Torbjörn Löwendahl som ger boken ytterligare en dimension. Jag kan absolut rekommendera boken, både som fysisk bok och som
En miljon smaragder är en berättelse om ett barn utlämnat till de vuxna runt sig. Pojken Elias skildrar från sitt eget perspektiv en uppväxt definierad av rädsla och våld.

Jag såg Lionvalley publishing tipsa om denna bok och tänkte att den nog inte var något för mig. Det är egentligen inte alls min typ av bok men eftersom den var så pass kort gav jag den en chans. Tre sekunder in har jag upptäckt min nya favorituppläsare, Torbjörn Löwedahl hade kunnat läsa upp sina inköpslistor och jag hade suttit bänkad.

Boken då? Det kan vara svårt för vuxna att skriva ur ett barns perspektiv men något av det första jag slogs av var hur trovärdigt Lukas Adamsson skrivit om Elias känslor och tankar. Berättelsen är inget annat än fruktansvärd men samtidigt fängslande. Den får mig att vilja krama alla som Elias där ute och aldrig släppa taget.
En skräckinjagande vardag för alltför många, den kröp in under skinnet.
Lyssnade med gåshud och ledsamhet och måste erkänna att ”den tog mer än den gav” då den lämnar kvar en sorg inom mig.

En mycket bra novell, om fler än en människas vilsna kamp. Den är djup och den berör!

Bra uppläst av @forfattarelowendahl vars röst passade väldigt bra till En miljon smaragder.