Ospårat

Bok av Sanna Mac Donald
Palle slutar snart nian. Sakta men säkert tar hon avstånd från barndomsvännerna, för hon är inte längre som de. Hon delar inte deras intressen och dessutom bryr hon sig inte om killar. Däremot är hon nyfiken på Hanna, den enda lärare som går att prata med. Hanna försöker få vardagen som halvtidsförälder att fungera och så är det relationen med Eva. Hon vill slita sig loss från destruktiviteten men vågar inte, för utan Eva - vem är hon då? Mitt emellan står Lova, en ung tjej som drar sig undan hela världen. Men kanske är hon den med störst inre styrka av alla.   Såväl unga som vuxna kan identifiera sig med karaktärernas ömsom målmedvetna, ömsom förtvivlade strävan efter att hitta sitt eget mod och sin egen plats i tillvaron.   Ospårat, Sanna Mac Donalds tredje roman, är en vardaglig berättelse som ur tre perspektiv utforskar normer kring kön, sexualitet och relationer. Den är allvarlig och lågmäld, men också varm och humoristisk.
Den här boken är något alldeles särskilt
Älskar växlingen mellan ung och vuxen. Tankar kring relationer som går att applicera på alla åldrar, och hur vi får se dessa från olika perspektiv. Och, identitetssökandet - en del av tonåren som bara måste få representeras mer av karaktärer som Palle (och Lova, som vi får lära känna mer genom de andra), och få försvaras av karaktärer som Hanna.

Och jag älskar det fullständigt vardagliga i samkönade relationer, samtidigt som starka röster säger ifrån och står upp för sig själva och andra. Allt gestaltas dessutom snyggt, alla karaktärer lever och är tydliga.

Hela jag jublar över böcker som denna, även om jag inte riktigt kan få fram mina tankar ordentligt.

Har du läst Sanna Mac Donalds böcker än? Om inte, så gör bara!