SCUM-manifest

SCUM Manifesto
Bok av Valerie Solanas
SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men) av Valerie Solanas från 1967 är en av de viktigaste feministiska texterna någonsin. Den orimligaste, den rimligaste. En rasande utopi för kvinnor som känner sig redo att regera universum. En vildsint och originell diagnos av patriarkatet. Mannen befinner sig i skymningslandet mellan apa och människa. Mannen är besatt av döden, av sex och av att förstöra saker. Mannen är en maskin, en vandrande dildo, en emotionell parasit, en biologisk olycka; manlighet är en bristsjukdom. För civiliserade kvinnor återstår bara att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet och förstöra det manliga könet. SCUM är ett tillstånd, ett sätt att tänka, en attityd. En organisation med ett okänt antal medlemmar. Valerie Solanas manifest är en våldsam vision där vänskap ersätter meningslös sex. Valerie Solanas (1936-1988), författare och feministisk teoretiker, levde som prostituerad under stora delar av sitt liv. Under 60-talet höll hon till i utkanten av New Yorks konstliv.1968 sköt hon Andy Warhol. Översättning/förord: Sara Stridsberg (f.1972), författare och frilansskribent och medlem i kulturtidskriften Bangs redaktion, befinner sig i slutarbetet med sin andra roman »MyTenDollarValerie«. I januari 2004 debuterar hon med romanen »Happy Sally« på Albert Bonniers Förlag.
SCUM-manifestet av Valerie Solanas skrivs för att visa att män är skräp och borde mördas så att vi får en värld fri från dem. Låter som absolut galenskap, eller hur? Men Solanas ger så bra förklaringar till detta att det inte låter så tokigt ändå. Fram till de sista sidorna tyckte jag att boken var relativt rimlig vilket gjorde den himla rolig att läsa. Förordet av Sara Stridsberg var absolut fantastiskt och gjorde boken ännu bättre.

Manifestet är också väldigt roligt – Solanas hade verkligen ett sinne för humor. Här följer ett citat som visar just det: "I själva verket är kvinnors uppgift att leka, att relatera till och älska andra människor, att vara sig själva, ersättliga av ingen. Mannens uppgift är att producera sperma. I dag har vi spermabanker.” (sida 42-43). Liknande meningar finns genom hela boken och de är så spot on att det blir väldigt roligt.

Detta är en bok värd att läsa. Värd att fundera över. Solanas var forskare i psykologi så mycket av det hon säger är väldigt vettigt och genomtänkt. Men med det sagt är det kanske ändå lite väl hårt att alla män ska dö.

Jag rekommenderar absolut alla – oavsett kön – att läsa manifestet. Man måste inte hålla med Solanas, jag gör inte det, men jag tyckte ändå att den var rolig att läsa och gav många saker att tänka på. Den öppnar utan tvekan för diskussion, något som alltid är roligt. Sammantaget är den rolig att läsa och värd att tänka på – även om man inte vill utrota alla män.
Rekommenderas för den som är intresserad av feminism