Putins nya Ryssland och det förflutnas skuggor

The Long Hangover
Bok av Shaun Walker
När Sovjetunionen föll uppstod ett vakuum i Ryssland. Alla spelregler som ryssarna tidigare tagit för givna var nu eliminerade. Ryssarna behövde snabbt hitta en ny identitet. Putin kliver in och formar det nya Ryssland. Författaren, som har arbetat som Rysslandskorrespondent i många år, beskriver hur landet har förändrats de senaste decennierna. Han berättar hur de historiska händelserna präglat Putins moderna supermakt.
I den här boken ger författaren och journalisten Shaun Walker läsaren en övergripande bild över hur Ryssland hanterade andra världskriget, efterkrigstiden och kollapsen av Sovjetunionen. Walker som i över tio år var korrespondent i Ryssland för brittiska The Guardian och The Independent har rest över hela landet, från Moskva, till Sibirien, till före detta GULAG-läger, och även till Ukraina, för att titta på hur Sovjetunionens kollaps och Putins politik därefter påverkat människorna i regionen.

Det jag får ut ur boken är hur många människor som inte längre har någon identitet efter Sovjetunionens fall. Människor vars land inte längre existerar och man har svårt att identifiera sig som något annat. Men även hur man i stora delar av Ryssland glorifierar den makt som Sovjet hade under en längre tid och den roll man hade under andra världskriget. Att nostalgin över det som en gång var påverkar verklighetsuppfattningen. Och att man “glömt bort” många av de övergrepp som begicks på minoriteter under sovjettiden.

Är man intresserad av Ryssland och historia. Och vill få en inblick i den politik som Putin för idag så är det här boken för dig.