Slagskämpen

Gypsy Boy
Bok av Mikey Walsh
Slagskämpen är berättelsen om Mikey Walshs uppväxt i 80-talets England, men det är ett England och ett 80-tal som mycket få personer känner igen. Detta är en varm och innerlig skildring av romerna och deras liv, samtidigt som det är en gripande berättelse av en svår och dramatisk uppväxt. Redan innan Mikey Walsh kom till världen var hans pappa fast bestämd att sonen han väntade på skulle bli boxare. Talang och prestigefyllda titlar fanns i släkten och för Mikeys far var sonens framtid redan utstakad - en framgångsrik boxare var det enda tänkbara. Mikey ville annat. Gång på gång gör han sin far besviken och snart övergår de fostrande slagen i strukturerad misshandel vars enda syfte är att ge utlopp för faderns egna aggressioner. Mikey Walshs berättelse om sin uppväxt är mycket mer än en tragisk barndomsskildring. Det är också en varm och innerlig skildring av en kultur och ett folk som mycket sällan kommer till tals i litteraturen. Mikeys uppväxt är dessutom kantad av en rad oförglömliga och gränslösa karaktärer och hans berättelse bjuder på såväl skratt som tårar. Någon utbildning att tala om fick inte Mikey under sin uppväxt. Hans hem var familjens husvagn och han umgicks inte med andra än romer. Som tonåring insåg Mikey att han var homosexuell - något otänkbart för en zigenarpojke. Som femtonåring tvingades han välja mellan sin familj och den främmande världen utanför.Hans läs- och skrivförmåga kunde jämföras med en sexårings, och om han gav sig av skulle han bli utfryst av släkt och vänner.
Att läsa böcker på originalspråk är ofta helt rätt. Om originalspråket är engelska är det desto enklare – för mig. Icke desto mindre, när en kollega lånade mig Mikey Walsh bok Gypsy Boy förstod jag att den skulle vara tung att läsa, trots att den inte är nån tegelsten. Detta är en självbiografi skriven av zigenarpojken som vuxen.

Mikey föds i en romsk familj som en efterlängtad son. Han växer upp i ett slutet samhälle. Fadern har stora drömmar för sonen: han ska bli boxare. Problemet är bara att Mikey inte alls vill slåss. Han är en ängslig liten pojke som präglas av sin pappas nävar och de sexuella övergreppen av en släkting. Dålig skolgång och föga kunskaper om världen utanför till trots vågar Mikey slutligen erkänna för sig själv först, för andra sen, att han är annorlunda – han gillar killar. Så småningom ställs han inför valet att stanna eller rymma.

Det här är en oerhört gripande bok. Författaren ger oss sin historia väldigt rakt på sak, så rakt att det stundtals blir svårt att läsa och jag måste pausa. Jag har ingen aning om hur nån kan överleva en sån barndom, men tack och lov gör Mikey det. Och på så vis kan han också dela med sig av sina upplevelser, nånting som helt klart är vädligt modigt.

Boken ger inblickar i den annars för oss utomstående väldigt slutna romska kulturen. Det är en kultur där män förväntas slåss för sig själva och sina kvinnor och där kvinnorna gifter sig och får barn väldigt tidigt.

Mitt omdöme blir det högsta.