Världens INTE värsta djur

The Not Bad Animals
Bok av Sophie Corrigan
Spindlar får många människor att skrika högt, andra hoppar upp på närmsta stol när de ser en mus och bara tanken på att ha en fladdermus flaxande i sitt hår får en hel del att rysa. Det finns små och stora djur över hela världen som lever med dåligt rykte. Oförtjänt, enligt djuren själva. Nu får det vara nog. I den här boken får de själva komma till sitt försvar: "Ni människor har gett oss dåligt rykte! Ni säger att vi är läskiga och arga och farliga och äckliga. Nu har vi tröttnat på ert snack och tänker berätta hur det egentligen ligger till. Här kommer hela sanningen om vad vi gör, vad vi äter, hur vi pratar och hur vi hjälper er människor med MASSOR av saker! Vi är inte det minsta läskiga! Vi är bara MISSFÖRSTÅDDA!"
Detta är inte bara en humoristisk faktabok om olika djur utan upplägget bjuder även in till att diskutera källkritik.
Varje djur har två uppslag, först ett där diverse fördomar och överdrifter om djuret presenteras. När vi sedan vänder blad får vi ta del av mer nyanserad fakta och en trevligare bild av djuren. Allt inpackat med mycket humor och rikliga illustrationer som breder ut sig.

Jag som vurmar för biologisk mångfald uppskattar hur boken avdramatiserar många olika djur som barn ibland kan tycka är obehagliga. Exempelvis getingen och nattfjäril. Istället så får vi ta del av varför de också är viktiga nyttodjur.
Boken är översatt så den är inte anpassad med den svenska faunan men också roligt att läsa om hajar, krokodiler osv tycker vi.

Boken har ett inbjudande format där läsningen består av humoristiska pratbubblor och kortare faktastycken.
Jag har dock ingen kompetens i området så just faktan är inget jag har granskat.