Mindhunter: Den sanna historien om FBI:s seriemördaravdelning

Bok av John E. Douglas och Mark Olshaker
Är du besatt av Netflix-serien "Mindhunter"? Läs den sanna historien om hur två FBI-agenters arbete i ett mörkt källarkontor växte till en av byråns elitavdelningar. Följ med bakom kulisserna i några av de blodigaste och mest komplicerade fallen i USA:s historia. Under sin tjugofemåriga FBI-karriär blev agenten John Douglas legendarisk, och jagade några av vår tids mest ökända och sadistiska seriemördare: barnamördaren i Atlanta och Green River-mördaren i Seattle. Douglas har konfronterat, förhört och studerat en lång rad seriemördare och lönnmördare, exempelvis Jeffrey Dahmer, Charles Manson, Ted Bundy och Ed Gein, mannen som klädde sig själv i sina offers avskalade hud. John Douglas använde psykologisk profilering för att sätta sig in i hur de mest ökända seriemördarna och brottslingarna tänkte för att förstå deras agerande och förhindra fler oskyldiga offer. Douglas memoarer Mindhunter är en bästsäljande klassiker inom true crime-litteraturen, som översatts till över tjugo språk. Han är förebilden för Jack Crawford i filmen "När lammen tystnar" och Holden Ford i Netflix-serien "Mindhunter". JOHN DOUGLAS arbetade tidigare som FBI-agent. Han började sin karriär som prickskytt och senare gisslanförhandlare. 1977 flyttades han till beteendevetenskapsavdelningen (Behavioural Science Unit, BSU), där han lärde ut och tillämpade kriminalpsykologi. MARK OLSHAKER har skrivit fyra romaner och producerat den Emmy-nominerade dokumentärserien "The Mind of a Serial Killer". "En sjuhelvetes bok" Esquire "John Douglas vet mer om seriemördare än någon annan i världen" Jonathan Demme, regissör, "När lammen tystnar" "Douglas har förutsatt sig att skriva en bra true crime-bok, men på grund av hans insikter och styrkan i hans material, ger han oss mycket mer han lämnar oss uppskakade, tagna av en förstummande sorg över de oskyldiga offren och i vånda över den mänskliga naturen." Dean Koontz, New York Times
Jag läste den svenska upplagan men jag blev så sur för att den inte hade någon bild så jag la in den här istället. Allt för end of the year statistic.

När en vän introducerade mig för tv-serien Mindhunter blev jag helt besatt. Så fort jag träffar en ny människa och vi pratar tv-serier försöker jag tvinga in dem i Mindhunterträsket. När jag insåg att serien är baserad på en bok och att John Douglas har dokumenterat sitt yrkesliv blev det "måste genast läsa".

Mindhunter : den sanna historien om FBI:s seriemördaravdelning är ett måste för alla som gillar true crime. Det som är så fascinerande med just den här boken är att få följa med på resan att utveckla gärningsmannaprofilering, det motstånd som Douglas stött på men också hur framgångsrikt metoderna kan användas.

Det är något i mig som törstar efter att förstå varför människor begår sjuka handlingar som mord, tortyr och sexuella övergrepp. Även om det nog aldrig går att förstå fullt ut tycker jag Douglas kommer med många intressanta infallsvinklar och poänger. Sen finns det också saker som är lite förlegat, t.ex. att man skulle kunna se på en kvinnas vagina om hon är oskuld eller inte...