While England Sleeps

Bok av David Leavitt
Set against the rise of fascism in 1930s Europe, WHILE ENGLAND SLEEPS tells the story of the love affair between Brian Botsford, an upper-class young writer, and Edward Phelan, an idealistic, self-educated employee of the London Underground and a member of the Communist party. Though by far the better educated of the two Brian is also more callow, convinced that his homosexuality is something he will outgrow. Edward, on the other hand, possesses 'an unproblematic capacity to accept' both Brian and the unorthodox nature of their love for each other - until one day, at the urging of his wealthy aunt Constance, Brian agrees to be set up with a 'suitable' young woman...and soon enough Edward is pushed to the point of crisis. Fleeing, he volunteers to fight in Spain, where he ends up in prison. Brian, responsible for Edward's flight, must pursue him across Europe, into the violent chaos of war.
För ett tag sen fick jag låna en bok av en kollega som tyckte att jag borde läsa litteratur som inte var så djup utan mer lättsam, fick jag känslan av. Boken som fick följa med mig hem var David Leavitts While England sleeps, en bok som kom ut redan 1993.

Boken handlar om Brian Botsford och hans förhållande med Edward Phelan i 1930-talets London. De träffas av en slump, har sex och ett tu tre lämnar Edward det trånga hemmet hos mamman och tre systrar för att leva med Brian i hans etta. Snabbt kommer de in i rutiner. Allt är väl bra… till dess att Brian tröttnar. Han har en affär med en kvinna vid sidan av. Om detta skriver han i sin dagbok. En helg när han är med kvinnan hittar Edward dagboken, läser den… och ger sig iväg till Spanien för att slåss som soldat för friheten.

Det är oerhört många, välbeskrivna sexscener mellan män i den här boken. Självklart rodnar pryda jag i min ensamhet. Vissa delar är väldigt lättsamt skrivna och en kan få intrycket av att författarjaget – och många gaykillar på den tiden – är väldigt ytliga. Men bakom dem finns det begynnande, hårdnande samhällsklimatet. Året är 1936 och det som sen ska bli andra världskriget mullrar i bakgrunden. Det finns en otrolig svärta i den här boken som läsaren inte ser förrän en bra bit in i berättelsen.

Boken, som jag läste på engelska, är välskriven och har ett underbart, följsamt språk med en touch av sarkasm. Jag gillar stilen oerhört! Dessutom är berättelsen viktig. Vi får aldrig glömma dem som ger sig ut i krig – och dem som har krigat före oss för de rättigheter vi ofta tar förgivet att vi har idag.

Mitt omdöme blir det högsta. Jag ska leta fler böcker av författaren!