Kom ut, kom in

Come out, come in
Bok av Andrés Esteche
Melodifestival- och musikalstjärnan Andrés Esteche berättar i denna bok sin historia om hur hans föräldrar fick veta att han var homosexuell, och hur det slet upp familjens relation till honom med rötterna. Men det är också en bok om andras historier - de som har tvingats fly sina hemländer på grund av av att deras sexualitet eller könsidentitet diskriminerats och hotats. De har olika bakgrunder och familjeförhållanden, men de kommer alla hit med en dröm om att tryggt kunna leva som de vill. Andrés Esteche är en av Sveriges mest kända sångare och musiker. Han är även djupt involverad i RFSL Newcomers, som stöttar nyanlända HBTQ-flyktingar.
Andrés Esteche är för mig (och säkerligen många andra) mest känd som artisten bakom mellobidagen Olé Olé och Just Like A Boomerang. För ett tag sedan fick jag reda på att han är politiskt engagerad (b.la. i RFSL Newcomers), och när jag sedan hittade Kom ut, kom in på bibblan blev jag direkt intresserad av att läsa den.

Boken handlar om hans möten med hbtq-personer som flytt sina hemländer och nu är asylsökanden i Sverige. De kommer från länder där samkönade relationer och identifikation med annat kön straffas med alltifrån förödmjukelse och förföljelse till slag, fängelsestraff och dödshot.

Det är öppenhjärtliga berättelser vi får ta del av. I början delar Andrés själv med sig av hur komma ut-processen såg ut för honom, om att inte få acceptans från sin familj. Sedan ges plats åt asylsökanden. Hur är det egentligen att komma till ett land där du inte kan språket, och berätta för en främmande person att du är något som inte ”får” finnas? Hur såg ditt tidigare liv ut, hur var livet på flykt?

Flykten och livet innan flykten beskrivs väldigt utförligt och detaljerat. Däremot hade jag önskat mer om själva framkomsten och mottagandet, då den delen känns mer kortfattad. Hade den delen utvecklats hade boken fått ytterligare en dimension och ett större djup.

Kom ut, kom in är en snabbläst och utan tvekan viktig bok som ger nya perspektiv. Vidrig, men också hoppfull.