Emma S

Strumpor kommer alltid till användning. Hitta gärna ett par i någon kul färg eller med ett annorlunda mönster, Happy Socks har många fina!

Kärlek och uppror

Bok av Widerberg och Siv Artén m.fl.
En fin diktsamling som rymmer alla känslor och sinnesstämningar, och passar såväl unga som gamla. Innehåller många klassiska dikter, merparten känns tidlösa. Vissa känns något daterade, men det finns tveklöst något för alla. Gillar även att boken är tematiskt upplagd.

Kom ut, kom in

Bok av Andrés Esteche
Andrés Esteche är för mig (och säkerligen många andra) mest känd som artisten bakom mellobidagen Olé Olé och Just Like A Boomerang. För ett tag sedan fick jag reda på att han är politiskt engagerad (b.la. i RFSL Newcomers), och när jag sedan hittade Kom ut, kom in på bibblan blev jag direkt intresserad av att läsa den.

Boken handlar om hans möten med hbtq-personer som flytt sina hemländer och nu är asylsökanden i Sverige. De kommer från länder där samkönade relationer och identifikation med annat kön straffas med alltifrån förödmjukelse och förföljelse till slag, fängelsestraff och dödshot.

Det är öppenhjärtliga berättelser vi får ta del av. I början delar Andrés själv med sig av hur komma ut-processen såg ut för honom, om att inte få acceptans från sin familj. Sedan ges plats åt asylsökanden. Hur är det egentligen att komma till ett land där du inte kan språket, och berätta för en främmande person att du är något som inte ”får” finnas? Hur såg ditt tidigare liv ut, hur var livet på flykt?

Flykten och livet innan flykten beskrivs väldigt utförligt och detaljerat. Däremot hade jag önskat mer om själva framkomsten och mottagandet, då den delen känns mer kortfattad. Hade den delen utvecklats hade boken fått ytterligare en dimension och ett större djup.

Kom ut, kom in är en snabbläst och utan tvekan viktig bok som ger nya perspektiv. Vidrig, men också hoppfull.
Mitt bästa presenttips är böcker från loppis och second hand. För en ringa peng (ca 5-30 kr) kan du hitta bra, begagnade böcker i fint skick. Bra för både ekonomin och miljön!

Välkommen till din psykos

Bok av Nanna Johansson
Ett satiriskt och politiskt seriealbum som sparkar uppåt. Jag gillar Nannas tecknarstil skarpt, men innehållet är ganska spretigt och ojämnt. Vissa teckningar är spot on medan andra känns mer som utfyllnad. Bra tidsfördriv men inga djupare analyser eller slutsatser.
Saturday Night Fever kan bäst beskrivas som sjuttiotal, disco och dans, dans, dans. Storyn är tidlös och John Travolta spelar riktigt bra. Bee Gees musik är pricken över i:et.

Allt jag vet om kärlek

Bok av Katja Timgren
Axel och Petter går på gymnasiet och möts i trappen till skrivlektionen. Petter är en extrovert estet med intentioner att rädda världen, helt olik Axel som känner sig som en helt vanlig kille på natur. Men när Petter ler och säger hej byts den gamle Axel ut mot den nya Axel. Förändringen sker pang bom, all världens logik försvinner och därefter är ingenting sig likt för Axel.

Detta är dels en bok om kärlek och att komma ut, vilket Axel gör på ett väldigt avslappnat och avdramatiserande sätt. Det är fint att läsa om hur Axel och Petter långsamt närmar sig varandra genom språket, orden, metaforerna under de nattliga sms-konversationerna. Men samtidigt är allt inte guld och gröna skogar, Petter bär på ett mörker som Axel har svårt att både förstå och förhålla sig till.

Språket i boken är enkelt men samtidigt genomtänkt och träffsäkert, vilket gör det lätt att bara flyta med i handlingen. Jag gillar särskilt de poetiska formuleringarna, som t.ex. ”Motsatsen till skräck är drömmar. Motsatsen till kaktus är hud.”

Däremot är jag inte helt förtjust i blandningen av tempus, vilket drar ner betyget något. Ibland känns även karaktärerna något distanserade, kanske hade det behövts fler sidor för att lära känna dem ytterligare.

En enkel men fin bok om kärlek, vänskap och psykisk ohälsa.
En härlig feel good-film inspirerad av Bruce Springsteens musik. Plus för bra musik, snygg bild och en helt okej handling. Tror dock helheten hade varit bättre ifall musiken anpassats mer efter handlingen. Klart godkänd men samtidigt ingen fullpott.
Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg har skrivit ”Korridorer: 12 noveller om högstadiet” som utspelar sig under högstadietiden. Korridorer rymmer det mesta: vänskap, identitet, grupptryck, ensamhet, populäritet och en himla massa känslor.

Det är svårt att läsa Korridorer utan att bli nostalgisk, detta är en bok som väcker känslor och minnen till liv. Det finns mycket i novellerna jag kan relatera till, och det är även dessa texter jag uppskattar mest.

Mina favoriter var Hål, Cigarettkyssar, Skejtarhoror, Vänner och Drömmar. Överlag föredrog jag Esters språk, det kändes mer mognare på något sätt?

Jag hade nog föredragit om novellerna utspelade sig när författarna själva växte upp istället för i nutid. Även om mycket av känslorna och högstadieklyschorna inte är tidsberoende fanns det här och där vissa detaljer som kändes konstiga. Till exempel att Dolly Style spelas på ett högstadiedisco år 2020, känns mer som ett barnkalas 2015...? Kunde till viss del sakna fingertoppskänslan.

Däremot gillar jag att novellerna är skrivna ur ett småstadsperspektiv och att den ”lilla” världen står i fokus.

Betyg: 3-3,5

Geostorm

Film från 2017
Spänningsfylld katastroffilm där ett nätverk av satelliter (som är tänkt att kontrollera vädret) startar en serie av extrema naturkatastrofer på jorden.

Geostorm var faktiskt över min förväntan, den var både underhållande och innehåll bra cgi-effekter. Storyn med klimathotet i fokus känns väldigt aktuell, men dessvärre håller den inte alls. Som så ofta tenderar katastroffilmer att falla pga. att de inte är tillräckligt trovärdiga, och det är tyvärr inte Geostorm. I många avseenden är den ”en person ska rädda världen och personen överlever ALLT” vilket blir tröttsamt i längden.

Allt som allt är Geostorm inte en ”bra” film, men däremot ”a good way to pass time”.

Betyg: 2,5