Emma S

Användarprofil

Hilma af Klint

Bok av Ylva Hillström
En bilderbok om Hilma af Klints liv och konstnärskap. Målgruppen är 9-12 år, men den funkar för såväl yngre som äldre. Innehåller fantastiska illustrationer och öppnar upp för samtal om skapande, kreativitet, genus och konst. Kan varmt rekommendera!

Jurassic Park

Film från 1993 regisserad av Steven Spielberg
Haft denna på min watchlist since forever, typ i sex år. ÄNTLIGEN tog jag tag i att se den! Skådespelet var väl sådär, men gillade konceptet starkt. Oerhört spännande!

Jag är din flickvän nu

Bok av Nina Hemmingsson
En serieroman om psykisk ohälsa och sociala relationer där kvinnan står i fokus. Kommentarerna är sylvassa och perspektivet tragikomiskt. Verklighetsförankrad och spot-on rolig!

Tårtgeneralen

Film från 2018 regisserad av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Det är åttiotal och Hasse P. (spelad av Mikael Persbrandt) bestämmer sig för att sätta Köping på kartan genom att skapa den största smörgårdstårtan någonsin. Nostalgisk och lagom underhållande, klart godkänd för att vara svensk filmindustri.

Hay Day

Spel från 2012 utvecklat av Supercell
Bondgårdsspel där du tar hand om din farm. Extremt beroendeframkallande då det alltid finns något att göra!

Lite död runt ögonen

Bok av David Ärlemalm
När Artos exfru Sofia dör i en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att ta hand om deras dotter Bodil. Vi följer Artos kamp för att uppnå en stabil tillvaro för sin lilla familj när han två år efter dödsfallet får sparken från jobbet och pressas ekonomiskt.

Arto är en ‘doer’ och karaktäriseras primärt av sina handlingar. Tänker och känner gör han först i andra hand, vilket gör att jag har svårt för honom. Jag förstår den ilska och vrede han bär på, men blir också provocerad av hans bristande problemlösningsförmåga. Jag funderar mycket på hur jag ska bedöma Artos handlande och ifall han bör betraktas som en ansvarsfull förälder. Jag landar någonstans i att jag anser att hans avsikter är goda, men att utförandet liksom konsekvenserna blir dåliga i praktiken.

Att boken är skriven helt ur Artos perspektiv stör mig delvis, främst då jag tycker bokens viktigaste person är sexåriga Bodil. Jag KÄNNER verkligen för henne. Jag blir förbannad när hennes klasskompisar säger att hennes mamma var en jävla knarkare, förtvivlad när hon vaknar under nattens sena timma bara för att upptäcka att pappa inte är där och kan trösta. Det är alltid hjärtskärande när barn far illa, och jag vill bara att allting ska lösa sig för Bodils skull.

Bokens främsta styrka är att jag både får sympatier för en före detta missbrukare och de stödinsatser som finns i samhället (även om Arto något skevt utmålar dessa som ‘’the bad guys’’). Situationerna är realistiskt skildrade, och jag tycker om det avskalade språket.

Mitt betyg sänks något på grund av slutet, som börjar likna en deckare mer än ~en skildring av Stockholms skuggsida~. Själva upptrappningen går väldigt fort fram, och en känsla av antiklimax infinner sig hos mig. Jag blir även irriterad av Artos självmotsägande, då det han tänker i slutet står i motsats till hur han agerat under bokens gång. Någon form av självinsikt hade varit skönt…

Lite död runt ögonen är en stark debutroman som lyckades göra mig både berörd och upprörd, även om den inte griper tag i mig fullt ut som jag hade önskat.

Hängiven

Bok av Patti Smith
En bok som kretsar kring skapande och den kreativa processen. Jag är fullkomligt frälst av Patti Smiths språk. Kommer garanterat läsa Hängiven flera gånger om.

Mario Kart 8

Spel från 2014 utvecklat av Nintendo EAD
Ett bilspel som är roligast att spela tillsammans med familj eller vänner; roligt för stora som små och väcker tävlingsinstinkterna till liv. Banorna är en blandning av gamla klassiker och helt nya.

Morden i Midsomer

TV-program från Netflix
Min bästa brittiska mysdeckare! Spännande att försöka klura ut vem som är mördaren, men även mycket inslag av humor (särskilt i de tidigare säsongerna). Avsnitten är fristående och alldeles lagom långa.

Om det regnar i Ahvaz

Bok av Nioosha Shams
Det var något som inte riktigt klickade. Jag tyckte inte om bokens huvudperson, och tycker handlingen är tillräckligt intressant Jag tycker däremot om språket och att författaren skriver med politisk underton. Om det regnar i Ahvaz innehåller flera beståndsdelar jag gillar, men sett till helheten känns det som alla pusselbitar inte riktigt faller på plats.

Betyg: Svag trea.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.