Ett annat liv

Bok av Micael Lindberg
Bröderna Hans och Kent lever i konstant rädsla för sin far. Deras mor är också livrädd, och löser situationen genom att knapra diverse piller för att hålla sig totalt frånkopplad från verkligheten. Fysiskt närvarande, mentalt frånvarande. För att fly det mörker som ligger likt ett tungt aggressivt täcke över deras hem, brukar bröderna ge sig ut i naturen för att fiska tillsammans. Vid vattnet är de fria och kan glömma den ondska som råder inom hemmets stängda dörrar. Men de kan inte hålla sig helt borta från hemmet, de är ju trots allt bara barn, och när aggressiviteten och vansinnet hos fadern eskalerar bryter helvetet ut. Ett annat liv är en fasansfull historia om två små pojkarna kamp mot övergrepp och missbruk. Vi får följa Hans och Kent på deras väg mot avgrunden i ett samhälle som redan på förhand dömt ut dem. Författaren Micael Lindberg (1962-) är uppvuxen i Sveg, men idag bosatt i Sundsbruk utanför Sundsvall. Han har ett starkt förakt mot mänskliga orättvisor, vilket blir tydligt i val av tematik i hans böcker. Förutom Ett annat liv (2019) har han även skrivit bland annat Tina - pappas lärling (2018) och Jasna (2016).
Det här är en historia om två bröder, Hans och Kent, som växer upp i ett hem med våld, droger och övergrepp. Bröderna är väldigt tighta och i en värld där det inte finns någon vuxen som bryr sig, litar de bara på varandra. När de till slut kommer bort från hemmet är deras självkänsla körd i botten. Fast de sett hur skadliga drogerna är, dröjer det inte länge innan de befinner sig i en nedåtgpendespiral av droger och kriminalitet.

En gripande och omskakande historia som är inspirerad av olika verkliga händelser. Språket är rakt och obehagligt detaljerat emellanåt. En historia som kryper innanför skinnet. Den berör djupt utan att slå över till att bara bli en ”tycka synd om offer historia”. Ena stunden tycker man synd om dem och lider med dem, men i nästa blir man frustrerad över att de medvetet väljer fel väg, fast de vet att det är fel och att de sviker nån som ställer upp för dem. Det sträcks ut händer som vill hjälpa dem, men de vågar inte ta emot hjälpen, eller så är såren så djupa att de inte kan läkas. Att välja rätt är verkligen inte lätt.

En historia som skakar om, väcker tankar och en och annan tår fälls när man läser den.