Djurhus A

Bok av Lise-Lott Alsenius
Journalisten Rebecca Russo har fått i uppdrag att skriva en artikelserie om djurförsök. Men när hon stämt träff för intervju med Akademiska Forskningsinstitutet forskningsschef Carl Adam Bastin, dyker han inte upp. Dagen efter får hon ett mail från okänd avsändare, ett mail med ett chockerande filmklipp. Det visar sig att Bastin, forskarvärldens stora kändis, blivit kidnappad på väg till jobbet av en person iklädd råttmask. Under en vecka hålls han inlåst i ett skyddsrum och utsätts för mardrömslika tester, och varje dag erhåller media en ny film som visar en allt mer nedbruten Bastin. Polisens utredning går i cirklar, så Rebecca bestämmer sig för att utreda kidnappningen på egen hand, något som leder henne in på både djurförsöksforskningen och djurrättsorganisationerna. Kommer de hitta forskningschefen Bastin innan det är för sent? Lise-Lott Alsenius är journalist och jurist. Hon har suttit sju år i en djurförsöksetisk nämnd och är idag suppleant i Centrala Djurförsöksetiska nämnden. Louise Cederlöf är journalist med inriktning på medicin, hälsa och djurskydd. Båda har lång erfarenhet av arbete i olika djurskyddsorganisationer.
Spännande bok som handlar om en kidnappad forskare som utför djurförsök, chefen för en av avdelningarna med djur, hennes pojkvän som är djurrättsaktivist och en journalist som ska göra reportage om djurrättsbranschen.

En spännande och viktig bok som på flera sätt tar upp problematiken och de etiska frågorna som finns i djurförsök-världen.
Boken är både tankeväckande och lite jobbig (rent psykiskt) att läsa när en får läsa om det fruktansvärda djuren utsätts för. Något som vi borde reflektera mer över.