Nina Portland, #3

Spökfången

Spøgelsefangen
Bok av Jens Henrik Jensen
En väl planerad avrättning av två ledare i Esbjergs undre värld sätter igång ett våldsamt gängkrig. Den högt respekterade kriminalassistenten Nina Portland plockas bort från utredningen och skickas iväg till ett annat uppdrag. Ett privatplan har störtat vid Danmarks västkust. Egentligen ska Nina avskriva ärendet som en olyckshändelse. Men ett antal omständigheter kring olyckan får henne att misstänka att det är något som inte riktigt stämmer.
Kriminalassistent Nina Portland har efter en avbruten ledarutbildning hamnat i onåd hos sin chef Erik Birkedal och upplever att hon felaktigt skickas ut på mindre viktiga rutinuppdrag, vilket det i regionen kraschade privata flygplanet inledningsvis verkar vara. Nina hittar spår som tyder på att det kanske inte bara är en olyckshändelse, vilket bekräftas rätt snart då underrättelsetjänsten tar över utredningen och man bekräftar att en efterlyst terrorist har rymt från planet vid kraschen. En jakt tar nu vid och allmänhetens intresse och spekulationer skapar både stort medieintresse och oro i trakten, är det en terrorist eller bara en oskyldig familjefar man jagar?

Samtidigt pågår en jakt mot klockan i Esbjerg där kriminella nyckelpersoner skjuts och utlöser gängkrig mellan de olika grupperingarna, något som blir ännu tydligare när ett spädbarn inne i en lägenhet skjuts till döds.

Parallellt med de olika fallen försöker Nina också hinna med sin tonårige son Jonas, men då även han hamnar i trubbel tar hon hjälp av sin släkten på Fanö, som än en gång ställer upp.

Även om boken är tjock och detaljerna är många tycker jag allt hänger ihop väl och intrigen framskrider i bra tempo. Jag gillar persongalleriet och nu i tredje och sista boken om Nina tycker jag allt faller på sin plats väldigt självklart. En bra kriminalroman helt enkelt!
Rekommenderas för den som tycker om nordiska kriminalromaner