Hammare & spik

Bok av Erik Eje Almqvist
Erik Eje Almqvist visar hur du bygger möbler med endast hammare, spik och standardbrädor från valfritt byggvaruhus. Den här boken är en hyllning till Enzo Maris idéer och innehåller ritningar på enkla, vackra möbler som vem som helst kan snickra ihop med bara hammare, spik och brädor i standardformat. Du får också lära dig tekniker för att brädorna inte ska spricka när du spikar, hur du gör snygga snitt med sågen, var du får tag på trä, hur olika träslag fungerar och hur du bäst behandlar dem.
"I början av 70-talet drabbades [Enzo] Mari av en depression som utlösts av en bäddsoffa."

Hammare & spik är en ovanlig snickeribok. Den är baserad på ett nästan halvsekel gammalt häfte författat av en italienare vid namn Enzo Mari. Trots att denne då 42-åring var formgivare skrevs "Autoprogettazione" som en slags protesthandling mot begreppet design. Med sina enkla ritningar ville han uppmuntra vanligt folk att sluta konsumera möbler och börja "tänka med händerna".

Erik Eie Almqvist har i sin bok, översatt en del av Maris ritningar till svenska standardmått och kompletterat med egna ritningar grundade på Maris styrande principer: vinkelräta sårsnitt, överlappande sammanfogningar m.m.

Saker som behövs för att tillverka möbler enligt Almqvists/ Maris anvisningar: hammare, spik, såg, trälim, måttband, blyerts. Och plankor förstås. That's it! När du har detta kan du ge dig i kast med att konstruera Maris klassiska "fårstol", en lutande stol, en pinnstol och en trädgårdsstol. Senare kan du e dig på stapelbara pallar, en kökssoffa, en ladugårdskanapé, en säng, ett matbord, ett skåp och en hylla m.m. Mao, allt man kan behöva i ett hem ryms inom dessa pärmar.

Inför varje beskrivning berättar Almqvist lite om möbeln, om tanken bakom hur den konstruerats och i vilket syfte. Det är en trivsam bok och jag blir genast supertaggad att snickra ihop lite möbler till vår jurta i vår. De stapelbara pallarna lär vara riktigt bra att ha i trånga utrymmen, likaså kökssoffan med förvaring.

Det var också intressant att lära sig om den grinige gamla Mari och hans utfall mot sin egen bransch. Sjysst att en man som han fick den respekt han förtjänade, men det får mig ändå att undra hur lätt någon som inte var en vit gammal man hade kommit undan :-D