Serien om Tilda, #1

Utan djur så dör jag

Utan djur så dör jag!
Bok av Siri Spont
Roligt, fartfyllt, intelligent och mitt i prick för slukaråldern. Om vänskap och svek, om att bo på landet där alla känner alla, om att ha en storasyster som bestämmer allt och om att älska djur mer än något annat. Fem jobbiga saker just nu: 1. Att min bästa kompis hela tiden vill vara med de "mogna" poppistjejerna i klassen. 2. Att min storasyster tycker att en småunge ska ta över min häst. 3. Att jag aldrig kommer att få någon kille. 4. Hemska Marcus i klassen som alltid ska säga taskiga grejer eller slå mig på armen eller i magen. 5. Att vi bor på landet och har typ hundra mil till allt. Tilda bor på landet och älskar djur. Hon och hennes bästis Thea fick varsin kanin för några år sedan och av ren tristess har de avlat fram en mindre kaninfarm. Nu har deras föräldrar förbjudit dem att para djuren om de inte hittar ägare till kaninerna först. Det visar sig vara lättare sagt än gjort när Theas kanin får sju ungar i kullen. Men det gör ingenting för en av ungarna kommer att få alldeles svart päls. Den vill Tilda ha. Den här gången ska hon verkligen jobba på att få kaninen tam. Tildas föräldrar är inte fullt så entusiastiska. De tycker att Tilda har tillräckligt med djur. Kaniner, fiskar, fåglar, häst och hund. Det är då Tilda hör sig själv säga det där hemska: "Rocky är världens tråkigaste hund. Jag önskar att han dör så att vi kan skaffa en ny hund i stället." Det nästan svartnar för ögonen på henne när hon har sagt det. Man får inte önska att någon ska dö, man får bara inte det ?
När jag var yngre verkligen älskade jag serien om Tilda. Därför kände jag att det var dags att få följa med in i Tildas värld återigen och nu har jag lyssnat på alla fem böckerna om Tilda. Jag visste att jag inte skulle kunna få till en bra bild på serien om jag inte tog en bild på de fysiska böckerna. Egentligen vet jag att jag äger någon/några av Tilda-böckerna, men där jag förvarar gamla böcker, kan jag inte komma åt just nu. Det som är tur är att biblioteket har öppnat igen, så det var bara att reservera alla böckerna för att kunna få till en bra bild, men vad gör man inte för att få till en fin bild?

Tilda är en tjej som älskar djur. Hon bor på landet och hennes bästa kompis Thea bor granne med henne. Thea vill dock hänga med de populära tjejerna i klassen nu och verkar inte vilja hänga lika mycket med Tilda längre. I klassen finns även elake Marcus som retar sig på allt Tilda gör. Dessutom vill Tildas syster Moa, bestämma över Tilda. Vad gör man när allt verkar gå snett?

I Tilda-böckerna får vi följa Tilda från allt mellan himmel och jord. Vi får läsa om svek, rädslor, kärlek, äventyr, sorg och ilska. Jag kan verkligen rekommendera denna bokserien för er som har lite yngre barn, eller bara själv vill läsa om Tilda. Detta året kommer det ut en samlingsvolym med de tre första böckerna om Tilda som heter ”Vänner, lögner och (väldigt tjocka) kaniner”

Jag tycker att böckerna är skrivna på ett bra sätt. I böckerna så finns det även en del tecknade bilder, som förstärker vissa händelser. Böckerna är skrivna från Tildas perspektiv och vi får läsa både om hennes svagheter och styrkor, vilket jag verkligen gillar. Det går verkligen att leva sig in i Tildas liv och ett stort plus från min sida är att Tilda också är en stor djurälskare.

Åldersgrupp: 9-12
Antal sidor: Mellan 135-160 sidor
Författare: Pseudonym Siri Spont (egentligen Titti Persson)
Betyg: 4,5