Maja

Användarprofil

En man flera liv

Bok av Tomas Öberg
En man, flera liv är en självbiografi skriven av Tomas Öberg. Det som gör denna självbiografin speciell, är att den är skriven som en historia. Hans historia är skriven som att man ska tänka att en vän berättar sin historia. Alltså är upplägget annorlunda jämfört med andra självbiografier. I ”En man, flera liv” får vi följa Öbergs liv. Vi får läsa om olika liv han levt och vi får följa hans liv från barn till vuxen. I boken får vi bl.a. följa med när Öberg flyr till Australien, lär sig surfa, lever med självhat och andra knepiga situationer. Efter alla kapitel finns det en sida med en fråga som hör till kapitlet, fast frågan är riktad till läsaren där det även finns en sida avsedd för skrivande, där man kan skriva om man vill.

Åldersgrupp: Unga vuxna+
Antal sidor: 130 sidor
Författare: Tomas Öberg
Betyg: 🌊🌊🌊➕ (3,5) Det går ju inte att sätta betyg på Tomas Öbergs liv, men betyget är för hur boken är skriven osv.

I början tyckte jag att det gick lite segt, men allt eftersom blev det allt enklare att läsa. Jag tror att det gick segt i början eftersom jag inte är van att läsa denna typen av böcker. Boken är ganska mastig, det är mycket tunga ämnen, med mycket text på varje sida. Varje kapitel är runt 10+ sidor, men ett stort plus är att varje kapitel är indelat i mindre delar. Det gör boken enklare att läsa. Det är väldigt spännande att få följa Öbergs liv och se hur han förändras allt eftersom han upplever nya saker. Jag tycker det är ett spännande upplägg med plats för egna tankar och reflektioner. Det är även tydligt vad Öberg tycker och tänker om olika grejer. Ska man läsa boken, får man vara beredd på att man kan behöva dela upp boken i flera delar, då det är mycket intryck, insikter och händelser som behöver ”smältas” innan man kan fortsätta. Boken är skriven som att det är talspråk, därför är allt inte grammatiskt korrekt, men innan man börjar läsa boken så framkommer det rätt tydligt att det är talspråk i boken, om man läser mellan raderna. Det fanns en del stavfel i boken, som var tydliga stavfel, vilket jag störde mig lite på. Men stavfelen är egentligen inte så viktiga eftersom man förstår historien ändå. Jag tycker att det helt klart är en läsvärd bok med mycket intressanta tankar och insikter där man själv får tänka till ibland.
Rida är någonting som går att anpassa efter ålder och nivå. Det är en aktivitet som passar hela familjen om man väljer att prova turridning. Oftast får man även rida i naturen då, vilket är väldigt rogivande.

När man rider tränar man både kondition, styrka, uthållighet och koordination. Bara av att vara med djur är även fantastiskt.
Hamburgare är någonting som är enkelt att göra. Antingen köper man hem hamburgare som snabbmat eller gör sin egen hamburgare. Det är enkelt att anpassa hamburgare efter allergier eller speciella koster. Det går att göra hamburgaren både glutenfri, laktosfri, vegetarisk och vegansk. Hamburgare är även en typisk rätt som både stora och små brukar tycka om. Man väljer även själv vilka grönsaker/dressingar osv som man vill ha i hamburgaren vilket gör att alla kan hitta någonting som man gillar.
Vaxade juveler och brända hjärtan är den tredje delen i en fristående serie om Huskvarna. Denna boken handlar om Marika som nyss har lämnat dottern och kärleken bakom sig. Marika har istället valt att fly in i de småländska skogarna. Hennes huvud snurrar av tankar, har hon tagit rätt beslut? Samtidigt ska hon fixa julförberedelser och saker går inte som det är tänkt. En dag blir Marika bjuden på middag och oväntad blir hon ledd till saker som hände på 1800-talet.

Vi får även följa Kristina, som lever på 1800-talet. Karolina försöker rädda sin familj från fattigdom. För att kunna rädda sin familj från fattigdom, måste Karolina ta jobb, vilket hon ”egentligen inte får” eftersom hon är en kvinna.

Åldersgrupp: Tonår+
Genre: Historisk skönlitteratur
Antal sidor: 344 sidor
Författare: Ewa Klingberg
Betyg: 5

Jag tyckte verkligen om denna boken. Personligen gillade jag mer att följa Karolina och få läsa hennes historia. Jag tyckte att den var intressantare, men det var även spännande att få läsa om Marika. Jag har inte läst de tidigare böckerna i serien om Huskvarna, men eftersom det är en fristående serie går det bra i alla fall. Det var bara lite svårt att hålla koll på olika personer i början, men det kom man snabbt in i. Boken var väldigt mysig och har en röd tråd genom hela boken och allt knyts ihop i slutet. Jag tipsar verkligen att läsa denna boken! Riktigt mysig bok, som inte bara passar i december, utan hela vintern.

Sommar & Vinter i P1

Podcast från Sveriges Radio
Sommar och vinterväg alltid intressanta att lyssna på. Det är mycket spännande att ta del av kända personers upplevelser och reflektioner. Områdena som tas upp är mycket olika och det är det som är charmen med programmen. Kan verkligen rekommendera att lyssna på denna podcast

Tolken

Bok av Jenny Runesson
Tolken är Jenny Runessons debut och är första delen om Elsa. Boken handlar om den svenska kvinnan Elsa, som är bosatt i Luxemburg och jobbar som tolk. En natt blir Elsa inkallad av polisen för att hjälpa till att förhöra en ung, svensk tjej som har hittat sin pojkvän död i lägenheten. Elsa blir indragen i en mordutredning när ett nålstick upptäcks under obduktionen på mannen. Spåren leder till en av Luxemburgs smutsigaste bordeller och allt visar sig vara mycket farligare och större än någon kunnat ana…
📚
📖
Omslag: Jag tycker att framsidan är väldigt fin och sprutan symboliserar hela ”huvudhandlingen”. Även om det inte syns på bilden, är nålen i 3D, vilket är väldigt coolt.
📚
📖
Åldersgrupp: 13+
📚
📖
Genre: Spänningsroman
📚
📖
Antal sidor: 269 sidor
📚
📖
Betyg: 4,5 ⭐️⭐️⭐️⭐️
📚
📖
Jag tycker att boken var väldigt intressant då den var annorlunda gentemot andra spänningsromaner. Boken utspelar sig på en “ovanlig” plats och med ett ovanligt yrke vilket var kul att läsa om. Jag gillar även att man får läsa från olika perspektiv och hur en händelse kan skada folk på olika sätt, beroende på ens bakgrund. Boken tar även upp drogproblem, prostitution och psykiska sjukdomar. Spänningen håller i sig genom hela boken och ledtrådarna är skickligt utplacerade i boken. Gillar man spännande böcker är boken verkligen läsvärd!

Sune i Ullared

Bok av Anders Jacobsson och Sören Olsson
Sune i Ullared är en väldigt bra bok. Den är humoristisk och det händer hela tiden saker i boken, vilket gör att boken är intressant att läsa hela tiden. Sune och hans familj är lika klantiga som vanligt, så det är roligt att få följa med genom alla galna upptåg. I denna boken ska Sune till Ullared och där händer många klantiga och konstiga saker...

P3 Dokumentär

Podcast från Sveriges Radio
P3 dokumentär är min favoritpodd. Det går alltid att hitta något spännande ämne som man vill lyssna på. De bästa avsnitten enligt mig handlar om hur brott har uppklarats. P3 dokumentär som sällskap på promenad eller under städning gör allt lite roligare!
Jag tycker det är en riktigt bra present. Spa är någonting som de flesta tycker om. Är man stressad kan en spavistelse vara en perfekt present, för att kunna koppla av. Man kan även välja att gå på spa tillsammans med någon annan, kompis, släkting eller någon i familjen.

En väldigt bra present till någon som du tycker förtjänar spa.
Jag tycker att det är en bra present. Om man har en aktivitetsklocka är det enklare att hålla koll på sin puls, sömn och dagliga steg. Det är smidigt att ha en aktivitetsklocka och man slipper ta upp mobilen för att kolla klockan (då fastnar man inte vid mobilen heller).
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.