Maja

Användarprofil

Sunes sommar

Film från 1993 regisserad av Stephan Apelgren
Sunes sommar är en rolig film om Sune och hans familj. I filmen får vi följa med på familjens husvagnssemester och alla galna upptåg. Filmen passar unga som gamla, den är perfekt att se om man behöver muntras upp.

Om det regnar i Ahvaz

Bok av Nioosha Shams
Om det regnar i Ahvaz

Ava, en tjej som går tredje året på gymnasiet ska snart ta studenten. En dag är hon på en fest och där ser hon Nadja, Nadja med den svarta blicken. Ava blir förälskad direkt och kan inte sluta tänka på henne. Vad ska hon göra nu? Tycker Nadja om Ava? Nadja är singel men efter henne finns Joel, ett efterhängset ex som är som ett klister på Nadja. Kommer han lämna Nadjas sida, eller alltid vara ett plåster på henne?

Förutom att Ava är upptagen med att tänka på Nadja, undrar hon vad som kommer hända med sin trio. Kommer hon och hennes två bästa vänner, Hugo och Mira kunna hålla ihop efter att de har tagit studenten? Avas lillebror har också börjat bete sig väldigt konstigt. Han är knappt hemma och när han är hemma låser han bara in sig på sitt rum, han låser till och med sin dörr när han inte är hemma, för att ingen ska kunna gå in där. Varför beter han sig så konstigt?

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag tycker om boken. Jag både gillar den och inte gillar den. Jag tycker Ava känns som en trovärdig person mestadels med intressanta tankar, samtidigt som hon stundvis känns alldeles för energisk och osann. Jag diskuterade boken med Unga läsare
och där hade vi också väldigt olika tankar. Många tyckte att Hugo var en spännande sidokaraktär i boken och absolut det var han, men jag tyckte han kändes alldeles för påhittad, han kändes så extrem.

Boken var lättläst, en del slang i boken där man möjligtvis behöver tänka till, annars är boken lättläst med korta kapitel. Jag gillar verkligen språket i boken. ”Jag tittade ut genom fönstret, jättemarshmallows på gröna fält” är en liknelse till ensilagebalar som jag verkligen gillar. Det gör boken mer intressant och lite poetiskt. Även om jag är kluven vill jag läsa någon mer bok av Nioosha Shams då jag ändå gillade språket och det var inget fel på berättelsen i sig, även om jag inte riktigt fastnade för den.

Åldersgrupp: 15+
Antal sidor: 287 sidor
Författare: Nioosha Shams

Gardenscapes

Spel från 2016 utvecklat av Playrix Entertainment
Gardenscapes är ett roligt spel. Det är utmanade, men roligt. Spelet är lite liknande Candy crush, fast man samlar stjärnor och renoverar en trädgård.
När jag var yngre verkligen älskade jag serien om Tilda. Därför kände jag att det var dags att få följa med in i Tildas värld återigen och nu har jag lyssnat på alla fem böckerna om Tilda. Jag visste att jag inte skulle kunna få till en bra bild på serien om jag inte tog en bild på de fysiska böckerna. Egentligen vet jag att jag äger någon/några av Tilda-böckerna, men där jag förvarar gamla böcker, kan jag inte komma åt just nu. Det som är tur är att biblioteket har öppnat igen, så det var bara att reservera alla böckerna för att kunna få till en bra bild, men vad gör man inte för att få till en fin bild?

Tilda är en tjej som älskar djur. Hon bor på landet och hennes bästa kompis Thea bor granne med henne. Thea vill dock hänga med de populära tjejerna i klassen nu och verkar inte vilja hänga lika mycket med Tilda längre. I klassen finns även elake Marcus som retar sig på allt Tilda gör. Dessutom vill Tildas syster Moa, bestämma över Tilda. Vad gör man när allt verkar gå snett?

I Tilda-böckerna får vi följa Tilda från allt mellan himmel och jord. Vi får läsa om svek, rädslor, kärlek, äventyr, sorg och ilska. Jag kan verkligen rekommendera denna bokserien för er som har lite yngre barn, eller bara själv vill läsa om Tilda. Detta året kommer det ut en samlingsvolym med de tre första böckerna om Tilda som heter ”Vänner, lögner och (väldigt tjocka) kaniner”

Jag tycker att böckerna är skrivna på ett bra sätt. I böckerna så finns det även en del tecknade bilder, som förstärker vissa händelser. Böckerna är skrivna från Tildas perspektiv och vi får läsa både om hennes svagheter och styrkor, vilket jag verkligen gillar. Det går verkligen att leva sig in i Tildas liv och ett stort plus från min sida är att Tilda också är en stor djurälskare.

Åldersgrupp: 9-12
Antal sidor: Mellan 135-160 sidor
Författare: Pseudonym Siri Spont (egentligen Titti Persson)
Betyg: 4,5

Farmen

TV-program
Farmen är ett program som handlar om personer som hamnar på en farm tillsammans, där de får känna på hur livet var förr. Det är ett roligt program med många avsnitt och där det nästan alltid händer något.

Ett hål i mitt hjärta

Bok av Malin Lundgren
Ett hål i mitt hjärta
Moa föds med ett litet hål i hjärtat. Hon opereras redan som liten och i flera år fungerar hjärtat som det ska. Hjärtat blir sämre och Moa blir trött och andfådd av att gå. Efter ett tag går det inte längre och hon måste läggas in på sjukhus. Till slut får hon komma tillbaka till skolan och ingenting är som förr. Moas bästa vän, Amelia, har hittat någon annan att hänga med. Amelia vill knappt hänga med Moa och när Amelia gör massa roliga saker med hennes nya bästa kompis, blir Moa avundsjuk. Moa känner sig ensam och vilsen. Förutom att Amelia inte längre är hennes bästa kompis, har även Henke, deras klasslärare infört nya regler till läxförhöret och Bastian åker inte längre buss till ändhållplatsen. Vad gör man om ens bästa kompis plötsligt inte är ens bästa kompis längre? Går det att bli vänner igen? Varför har så många saker ändrat sig? Kan Moa hitta någon annan att hänga med?

Åldersgrupp: 9-12+
Författare: Malin Lundgren
Genre: Drama, ungdomsbok
Antal sidor: 131 sidor (om man väljer att läsa den)
Förlag: Idus förlag
Betyg: 4

Jag lyssnade på denna boken och hade väldigt svårt att slita mig från den. Boken är spännande och är skriven på ett fint sätt. Den är trovärdig och visar hur det kan vara att leva med ett medfött hjärtfel och om hur jobbigt det kan vara på sjukhuset. Utan att avslöja någonting så gillade jag verkligen slutet på boken.
Gå ut med hunden är en aktivitet som passar alla. Det är enkelt att anpassa tempo så att det passar både hunden och människan. Dessutom kan man träffa vänner som också har hundar och gå en gemensam promenad/gå med någon vän som inte har hund.

Det är även trevligt att gå ut med hunden och du får daglig motion.

Nåt trassligt inuti

Bok av Cina Friedner
Nåt trassligt inuti
Isa går i femman och hennes pappa lider av psykisk ohälsa och hamnar på ett mentalsjukhus, där man inte får ha skosnören. Dörrar och fönster är även låsta. Hur ska hon kunna berätta om detta för sina kompisar? Samtidigt är det lucialottning och Isa blir lucia. Problemet är att Isas kompis, Aisha alltid har velat bli Lucia. Isa oroar sig för om hennes pappa kan komma på luciauppvisningen och samtidigt behöver hon reda ut saker med Aisha. Förutom att Isa blir lucia, lär hon även känna Ian Wretling, killen som Aisha är kär i. Isa har inte berättat att hon har lärt känna Ian och därför uppstår en konflikt. Resten av Isas vänner tar Aishas parti och Isa blir utfryst. Hur ska hon lyckas reda ut allting? Kommer Isas pappa komma på luciauppvisningen?

Åldersgrupp: Boken är egentligen för ålderskategorin 9-12, men passar perfekt även för äldre.
Författare: Cina Friedner
Genre: Drama
Förlag: Rabén & Sjögren
Betyg: 4,5
Antal sidor: 206 sidor

Jag lyssnade på ”Nåt trassligt inuti” och tyvärr gillade jag inte riktigt uppläsaren. Tänker man bort uppläsaren och bara fokuserar på boken, så var det en väldigt bra bok. Boken är skriven med en bra balans och är väldigt trovärdig. Har man barn, fungerar denna boken perfekt för dig som behöver prata om psykisk ohälsa med dina barn, isåfall kan ni läsa boken tillsammans och sen diskutera boken.

En man, flera liv

Bok av Tomas Öberg
En man, flera liv är en självbiografi skriven av Tomas Öberg. Det som gör denna självbiografin speciell, är att den är skriven som en historia. Hans historia är skriven som att man ska tänka att en vän berättar sin historia. Alltså är upplägget annorlunda jämfört med andra självbiografier. I ”En man, flera liv” får vi följa Öbergs liv. Vi får läsa om olika liv han levt och vi får följa hans liv från barn till vuxen. I boken får vi bl.a. följa med när Öberg flyr till Australien, lär sig surfa, lever med självhat och andra knepiga situationer. Efter alla kapitel finns det en sida med en fråga som hör till kapitlet, fast frågan är riktad till läsaren där det även finns en sida avsedd för skrivande, där man kan skriva om man vill.

Åldersgrupp: Unga vuxna+
Antal sidor: 130 sidor
Författare: Tomas Öberg
Betyg: 🌊🌊🌊➕ (3,5) Det går ju inte att sätta betyg på Tomas Öbergs liv, men betyget är för hur boken är skriven osv.

I början tyckte jag att det gick lite segt, men allt eftersom blev det allt enklare att läsa. Jag tror att det gick segt i början eftersom jag inte är van att läsa denna typen av böcker. Boken är ganska mastig, det är mycket tunga ämnen, med mycket text på varje sida. Varje kapitel är runt 10+ sidor, men ett stort plus är att varje kapitel är indelat i mindre delar. Det gör boken enklare att läsa. Det är väldigt spännande att få följa Öbergs liv och se hur han förändras allt eftersom han upplever nya saker. Jag tycker det är ett spännande upplägg med plats för egna tankar och reflektioner. Det är även tydligt vad Öberg tycker och tänker om olika grejer. Ska man läsa boken, får man vara beredd på att man kan behöva dela upp boken i flera delar, då det är mycket intryck, insikter och händelser som behöver ”smältas” innan man kan fortsätta. Boken är skriven som att det är talspråk, därför är allt inte grammatiskt korrekt, men innan man börjar läsa boken så framkommer det rätt tydligt att det är talspråk i boken, om man läser mellan raderna. Det fanns en del stavfel i boken, som var tydliga stavfel, vilket jag störde mig lite på. Men stavfelen är egentligen inte så viktiga eftersom man förstår historien ändå. Jag tycker att det helt klart är en läsvärd bok med mycket intressanta tankar och insikter där man själv får tänka till ibland.
Rida är någonting som går att anpassa efter ålder och nivå. Det är en aktivitet som passar hela familjen om man väljer att prova turridning. Oftast får man även rida i naturen då, vilket är väldigt rogivande.

När man rider tränar man både kondition, styrka, uthållighet och koordination. Bara av att vara med djur är även fantastiskt.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.