Creepypasta

Bok av Jack Werner
Denna nätskräckantologi bygger på olika spökhistorier som dök upp på bloggar och olika internetforum. Sedan internets början har användare lagt ut läskiga historier. Oftast är det anonyma användare som delar med sig av kusliga och skrämmande berättelser. Denna bok har gjort ett urval med de bästa skäckhistorierna från internet. Boken kom ut för första gången år 2014 och blev senare en podd, Creepypodden, som snabbt blev Sveriges största skräckpodd.
Creepypasta är den moderna tidens vandringssägner och lägereldshistorier - och de sprids i ord och bild i många olika forum på Internet. Jack Werner är Sveriges mest kände expert på området, och liksom Bengt af Klintberg gjorde en stor kulturbevarande insats med att samla och utforska de gamla vandringssägner som spreds vid fikaborden gör nu Jack Werner likadant med den nya tidens creepypastor.

Boken ”Creepypasta” är en introduktion där han förklarar detta ganska flytande och svårfångade fenomen på ett klart och överskådligt sätt, samtidigt som vi får läsa en hel del av de mer minnesvärda historierna. Vissa är som traditionella skräcknoveller medan andra är väldigt korta och baserade på att skapa en omedelbar chockreaktion.

Boken erbjuder en spännande inblick i en kultursfär som de flesta av oss nog aldrig riktigt tar oss tiden till att utforska på egen hand, även om intresset har vuxit en hel del efter att jag har läst den här boken. Jack Werner driver också Creepypodden för den som vill lyssna på dessa och många andra historier, vilket jag också kan rekommendera.