Återvinningscentralen

Bok av Ulrika Linder
I Återvinningscentralen skildrar Ulrika Linder sin jobbvardag på en återvinningscentral. Det är långa dagar av sopor, svett och ständiga möten med rättfärdiga typer som tror sig veta bäst men i det här fallet har kunden alltid fel. Återvinningscentralen visar sig också vara en skådeplats för spillror av minnen och förunderligheter när det bland soporna hittas bröllopsklänningar och gamla foton, en flådd krokodil, otaliga elektriska fotbad och en samling levande kräftor. Med en stor dos humor, fantastiskt detaljerade teckningar och absurda foton ger Ulrika Linder ett unikt vittnesmål från Prylsveriges kyrkogård.
I Återvinningscentralen skildrar Linder sin arbetsplats genom skarpa texter, absurda fotografier och livfulla teckningar. Hon berättar om kyrkogården där vårt konsumtionssamhälles konsekvenser yttrar sig, där ett otal fotbad går en säker död till mötes, liksom en torkad krokodil ovanpå ett kylskåp. Genom sina humoristiska och tänkvärda serier får läsaren ta del av såväl principer för källsortering som kunder på återvinningscentralen som alltid tror sig veta bäst.

.

Återvinningscentralen är en underfundig och oerhört välgjord seriebok. Linders teckningar är detaljerade och drar direkt till sig läsarens blick - det är den sortens bilder jag skulle kunna se på i timmar. Dessutom varvas de med fotografier, iakttagelser från Linders yrkesliv, som stundtals är riktigt roliga.
Jag älskade den positiva inställning som serierna mestadels genomsyrades av, hur många ljusglimtar som finns mitt bland allt skräp. Samtidigt tyckte jag att den bitska och kritiska tonen var en nödvändig kontrast - särskilt intressant var reflektionerna mot slutet av boken, kring vår ohållbara konsumtion.
Det här är en rolig och läsvärd seriebok som jag verkligen vill rekommendera!