Mona Tumba : min sanning

Bok av Mona Tumba och Anna Von Koch
Den sanna berättelsen om Mona Tumba. Mona Tumba, född Nessim, växte upp i en paradvåning på Östermalm på fyrtiotalet. Hon gick i Franska skolan tillsammans med Hagasessorna och redan som tonåring träffade hon dåtidens hockeyhjälte, Sven Tumba Johansson. Mona och Sven Tumba blev ett omskrivet kändispar som umgicks med kungafamiljen, Lill-Babs och internationella celebriteter. Men livet med Sven var inte alltid så perfekt som Mona gav sken av. Han hyrde ut deras hus och planerade en flytt utan att fråga, gjorde osmarta affärer och var notoriskt otrogen. Monas liv kantades dessutom av andra sorger. Hennes pappa dog tidigt i cancer, hennes mamma blev alkoholist, systern Maud mördades och systerdottern dog av en överdos heroin. Tillsammans med journalisten Anna von Koch har Mona Tumba skrivit en efterlängtad biografi över sitt fascinerande och drama tiska liv. Mona Tumba: Min sanning är inte bara historien om en positiv och empatisk kvinna, som aldrig satt sig själv i första rummet, utan lika mycket en skildring av alla de kvinnor som varit familjens trygga punkt och kärleksfullt stått vid sin mans sida även när det stormat.    
Mona var för mig ett blankt papper men blev nyfiken på boken då jag är bekant med Anna Von Koch som har skrivit boken.Hon har flera gånger träffat Mona och henbes två närmaste vänner Prinsessan Birgitta och Barbro"Lill-Babs Svensson.

Det är ett varmt porträtt som målas upp både av Mona men också hennes make ,hockey-legenden Sven Tumba.Anna har gjort Mona tillgänglig även för den som inte vet något om henne.

Hon föddes i en priviligierad familj som umgicks med toppskiktet av dåtidens kändisar i Sverige.Dock var hon inte bortskämd utan fick lära sig tidigt att jobba för att få något speciellt.

Monas liv har också kantats av sorg,cancern tog flera familjemedlemmar och nära vänner.Hennes syster Maud som hon stog nära dog i Paris,om det var mord eller en olycka är fortfarande en gåta.

Genom idrotten blev både Sven eller som Mona kallade honom "Nenne" kända.Inte bara genom Svens hockey-karriär utan inom golfen där de fick många vänner. De utnyttjade kändisskapet till något positivt,stipendier för handikappsidrott och byggde en skola i SydAfrika i närheten av Durban.

Utan Nenne hade nog inte golfen blivit en sport tillgänglig för alla men han åstadkom det.
Mona har arbetat mycket inom golfförbund och hjälpt till på det sättet.

Idag bor Mona själv efter Nennes död för ca nio år sedan.Hon för själv en kamp mot cancer nu

Det jag saknade i boken är mer miljöbeskrivningar,de reste världen runt och på grund av det blir det ibland lite endimensionellt.Anna har en bakgrund som journalist på Svensk Damtidning och researcher för Malou efter tio bland annat.Språket är lättilgängligt och det är en lättläst bok.