Måste du!

Bok av Lotta Olsson
Augustprisnominerade ord- och bildkonstnärerna Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore återvänder till älskade hasselmusen och jättemyrsloken i Måste du! Ett vardagsfilosofiskt äventyr med hög igenkänningsfaktor för unga (och äldre) bilderboksslukare. Lika finurlig som Sven Nordqvists Nasse, lika tankfull som Nalle Puh! "Måste du!" Varför säger hasselmusen så ofta så, tänker jättemyrsloken, som just råkat spilla ut sin mugg med varm choklad och hoppsan, där välte visst vasen med blommorna också. Men när jättemyrslokens brorsdotter, den lilla myrsloken Mini, kommer på besök går det plötsligt upp ett ljus för honom vad hasselmusen faktiskt menar. Måste du! är den tredje bilderboken om vännerna i skogen, i serien- "En myrsloksbok", där Lämnad Ensam och Något lurt ingår sedan tidigare. En serie full med roligheter och klokheter, där det mesta utspelar sig i hasselmusens mysiga kök med syltkakor, hallongrottor, tigerkakor och andra smaskigheter. Nästan som om Sjumilaskogen har flyttat in i köket ... Läs mer om jättemyrsloken och hasselmusen i tidigare utgivna kapitelböckerna som nu finns i mjukband: Konstiga djur, En annan resa och Meningen med Livet.
Att ta någon annan för givet för man inte själv ser vad man håller på med kan nog hända den bästa det viktiga är att man kan göra om och göra rätt!

Vi får träffa på två vänner som gärna umgås men då framförallt hos den ena för där är det alltid skönt, rent och mysigt. Men det blir då automatiskt att ägaren till huset är den som får ta hand om allt. Är det verkligen rättvist?

Så kommer en dag när allt förändras och den andra kompisen får uppleva hur det är att bli hunsad med. Frågan är om man lär av sina misstag eller om man fortsätter göra dem om och om och om igen?