När Tomten blev av med sitt skägg

Bok av Nina Wahlund
Dagen innan julafton vaknar Tomten utan skägg. En Tomte utan skägg, det går väl ändå inte? Medan klockan tickar närmare julafton gör Tomtemor och tomtenissarna allt vad de kan för att få ordning på den skägglösa Tomten. Men när tomtenissen Fixaren inkluderar den livsfarliga Bäärtil, då är det på väg att gå riktigt illa. När Tomten blev av med sitt skägg visar på vikten av att hjälpas åt och att det aldrig är för sent att göra rätt för sig.
Treåringarna tycker: Trots ganska fullsmockat med text på varje uppslag, valde jag att försöka läsa berättelsen utan omsvep för treåringarna, och de satt stilla och lyssnade på hela boken, vilket jag blev imponerad av. Absolut roligast tyckte de att det var när jag sa Bäärtil och lät som ett får men de tyckte också väldigt synd om tomten som inte hade något skägg längre.

Femåringen tycker: Femåringen är van att läsa längre böcker tillsammans med en vuxen, så det var inga problem att lyssna för honom. Han tyckte också om Bäärtil, och tyckte synd om tomten men det allra roligaste för honom var nog när tomten provade de olika ”skäggen” som nissarna dök upp med.

Mamman tycker: Nina Wahlund har skrivit en väldigt spännande historia som Emmalill Franks illustrationer förstärker. Det finns många små finurligheter att hitta på uppslagen, ända ner till lussebullarna på Tomtens pyjamas. Det är inte särskilt mycket ”dötid” under bokens gång, vilket absolut bidrog till att mina mindre barn klarade av att lyssna på hela i ett svep, trots att de är flera år yngre än målgruppen. Ändå kan jag tänka mig att boken passar allra bäst för de som är just 6–9 år, eftersom de kan förstå budskapet på ett annat sätt.

Jag tycker om själva grundhistorien. Tomten klagar faktiskt väldigt mycket på sitt skägg i början, och förstår inte alls hur mycket det betyder för honom förrän det är borta. Tyckte också att det var väldigt smart uttänkt, för jag kunde inte alls räkna ut hur skägget hade försvunnit och slutet är supermysigt.