Hjärnstark junior

Bok av Anders Hansen
Vill du bli lite bättre på det mesta? Ja, vem vill inte det? I Hjärnstark junior finns viktiga fakta ur Anders Hansens succé Hjärnstark från 2016, där han berättar hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan när det gäller koncentration, mående, sömn och mycket mer. I junior-versionen är allt omstöpt för att passa en yngre målgrupp. Genom spännande, lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och inspirerande tips för mer rörelse är förhoppningen att läsaren ska bli gladare och starkare - ja, till och med smartare. Rörelsen omvandlas nämligen till en "uppgradering" av hjärnan, så att man både tänker snabbare och kan lägga i en extra "mental" växel när det är stökigt runtomkring. På köpet blir man bättre på att spela datorspel. Tacka nej till det, den som kan!
Nu har det kommit en juniorversion av Hansens populära bok Hjärnstark som lärde oss varför det var så viktigt med rörelse och hur rörelse hjälper våra hjärnor att bli deras bästa ”jag”.
Nu är det barnens tur att inspireras till mer rörelse. I den här boken har Hansen och Wänblad förpackat faktan från Hansens bok 2016 till en rolig bok för barn som enligt oss var lätt att ta till sig.

Vi får lära oss om hur hjärnan fungerar och varför rörelse är så viktigt. Det finns även många bra tips om hur barn enkelt kan få in mer rörelse i sin vardag. Bra tips utan att tipsen begränsas av att barn exempelvis inte gillar tävlingssporter eller lagsporter, att barnet sitter i rullstol eller att familjen har dålig ekonomi. Tipsen för ökad rörelse har helt enkelt en väldigt inkluderande och inspirerande utformning. Bra!

Hur smart är det inte att Hansen också lagt till ett särskilt kapitel om varför det är viktigt att röra på sig för att bli en optimal gamer? Även om boken i stort visade sig intressera sonen så var detta ett fint bete att slänga ut för att väcka intresse innan vi börjat läsa boken.

Boken innehåller också ett kapitel som diskuterar kring rörelse och ADHD-diagnoser. Jag själv är mamma till ett barn med ADHD samt har läst 22,5 HP specialpedagogik inriktat på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (där ADHD inkluderas). Så jag var lite orolig att ADHD-diagnosen och eventuell medicinering skulle stigmatiseras i detta kapitel. Men istället blev jag positivt överraskad över hur fint detta kapitel var. Hansen & Wänblad har fått till en väldigt fin balans där de visar på varför rörelse kan vara extra viktigt om man har ADHD (vilket också forskning visar) samtidigt som han inte förminskar eller stigmatiserar eventuell medicin. Detta kapitel kunde jag högläsa för mitt barn med ADHD helt utan magont - något som tyvärr inte är en självklarhet i alla böcker.

Om man som vi gjorde läser hela boken pärm till pärm under två kvällar så kan vissa kapitel vara lite kaka på kaka, även om Hansen & Wänblad gör ett bra jobb i att inte upprepa alltför mycket. Bäst läsupplevelse tror jag det blir att läsa ett kapitel då och då, exempelvis som lärare att läsa ett kapitel i veckan för sin klass under ett längre rörelseprojekt?
Är det vissa kapitel som inte känns väsentligt för en själv (exempelvis kapitlet om ADHD eller om att bli bättre på datorspel) så skulle jag säga att det överlag går bra att hoppa över dessa och ändå ha en övergriplig bild. Just pga av att vissa detaljer upprepas så jag gillar bokens upplägg.

Detta har varit en bok som varit rolig att
högläsa. Både jag och tioåringen kände
oss mer motiverade till att röra oss mer i vardagen. Jag ska börja cykelpendla till
jobbet iallafall några dagar i veckan efter jul tror jag!