Myrägg på menyn

Bok av Mia Öström
Mia Öström har skrivit en spännande, lärorik bok med roliga, fascinerande fakta om mat med klockrena illustrationer av Per Gustavsson. Visste du att i vissa delar av världen äter man rätter med blod i för att bli stark? Eller att man kan göra omelett på spindelägg? Vad är egentligen konstig mat? Det som anses konstigt att äta i Sverige tycker många i andra delar av världen är vardagsmat, och tvärtom. I den här boken guidar Mia Öström oss genom en värld av fascinerande, ruggig, ruttnad, giftig och ibland till och med levande mat. Vi får följa med till olika delar av världen, se hur väder, kultur och religion påverkar vad vi har på menyn. Ett historiskt perspektiv lär oss hur matvanor förändrats genom tiderna och vad man äter när man all mat är slut. Per Gustavssons lysande illustrationer ger oss en helhetsupplevelse som ibland är lite äcklig, men mest rolig!
Detta är en bok som genom humor och smått äcklad fascination ger oss fakta om underliga mat från både när och fjärran.
Vi får tillsammans läsa underliga fakta om olika maträtter och tillsammans reflektera över hur vissa maträtter som känns normala i Sverige kan ses som väldigt konstiga i en annan del av världen, samt vice versa.

Jag tycker författaren lyckas fint med att nyansera bakgrunden till de olika maträtterna och sätter saker i perspektiv. Att det handlar om olika matkulturer, vanor och historia. Så trots att vissa maträtter som presenteras väcker avsmak så lyckas Öström göra det på ett bra och respektfullt sätt enligt mig.
Detta blir också extra bra då författaren flera gånger väver in konstiga maträtter i Sverige som kan kännas underliga. Hela tiden med ett stycke humor inkluderat.

Gustavsson gör sedan boken än bättre genom sina humoristiska illustrationer som även dem inte driver med andra kulturer utan också lyckas med samma avvägning som Öström är min upplevelse. Fint att Gustavsson också synliggör en mångfald med människor och också utmanar könsnormer i sina skämt. Exempelvis i bokens början kan vi se flicka fråga en annan ”Ska du pussa grodan och se om den blir en prins?” varpå den andra flickan svarar ”Nej! Jag ska bara äta upp den!”.

Mot slutet av boken problematiseras även en del olika matvanor och hur det påverkar artdöden. Exempelvis hur vissa fiskar fiskas så hårt att de inte hinner föröka sig eller hur hajar hotas pga populära rätter som hajfenssoppa osv. Viktiga och bra delar.

Så detta är en humoristisk bok som väcker fascination, men som också innehåller djupare resonemang om världen, klimatet och djurskydd. På ett lättillgängligt sätt som bjuder in till att läsa vidare. Bra!