Vi var unga och modiga

When we were young & brave
Bok av Hazel Gaynor
Av författaren till Fyrvaktarens dotter. Kina, 1941. Elspeth flyr ett olyckligt liv i England för att arbeta som lärare på en engelsk missionsskola i norra Kina. När Japan förklarar krig mot de allierade och ockuperar skolan, byts hennes trygga vardag ut mot osäkerhet och rädsla. För tioåriga Nancy och hennes vänner som nu är åtskilda från sina föräldrar på obestämd tid, blir Elspeth och hennes flickscoutpatrull det enda som kan ge dem en känsla av gemenskap och säkerhet, i ett land där de numera är fienden. Elspeth, Nancy och de andra på skolan lever som fångar och utsätts för en obarmhärtighet som kräver mod, hopp och sammanhållning i deras väntan på att bli frigivna. Men så förflyttas de till ett avlägset arbetsläger och tvingas möta en grymhet de aldrig tidigare stött på. Vi var unga och modiga är baserad på en verklig händelse om en egendomlig grupp människor som tvingas kämpa för sina liv och om de livsomvälvande band som knyts mellan dem i utkanten av ett fruktansvärt krig. HAZEL GAYNOR är en internationellt bästsäljande författare. Hennes böcker har översatts till ett flertal språk och hamnat på New York Times bästsäljarlista. Hazel bor på Irland med sin man och deras två barn. "Gaynor lyckas fånga den barnsliga naiviteten, dåtidens begränsade omvärldskunskap och bilden av det mytiska österlandet. Hon skriver drivet och med stor detaljrikedom" Hanna Gunnarsson, BTJ
Vilken bok! Jag har känt sorg, glädje, uppgivenhet och mod under tiden jag läst boken och det var med vemod jag läste ut den. För den här boken är nämligen en sådan som man inte vill lägga ifrån sig, samtidigt som man inte vill att den ska ta slut.
Tempot i boken är inte högt men den flyter fram i en takt som passar bokens handling. Självklart hade den inte varit lika bra utan en bra översättare! Stor eloge till Emö Malmberg.
Jag tycker att Gaynor har lyckats skapa ett mästerverk och den förtjänar att många läser den. Enough said, läs den!