Hotelldirektören, #1

Hotelldirektören

Bok av Rose Tillberg Mattsson
Den nyblivna änkan Bebe ärver makens åkeri och bestämmer sig för att ensam köpa och driva det gamla anrika hotellet i pappersbrukssamhället. Det är inte alla i bygden som gläds åt det vackra barnhemsbarnets framgångar. När en ung, råbarkad kock från Stockholm anländer till hotellet blir ingenting som det varit och allt ställs på prov. Hotelldirektören är en roman om ett samhälle i 60-talets Sverige på uppgång, kryddat med skvaller, kärlek, svek och vänskap. Huvudkaraktären Bebe är en stark kvinna i ett mansdominerat samhälle. Hon är inspirerad av Rose Tillberg Mattssons egen farmors livsresa som barnhemsbarn från Stockholm till hotelldirektör i Häverödal/Hallstavik.
När Bebe blir änka säljer hon makens åkeri och köper samhällets hotell. Hon vill visa att barnhems- och fosterungen har lyckats, att hon kan, och hon vill ha ett fint ställe där hon kan ta hand om och låta sin mamma bo. Tyvärr har hon ingen aning om hur man driver ett hotell men har som tur är anställt Lisen som kan det mesta och tillsammans med Peggy tar hand om hotellet medan Bebe badar, sover eller kör runt i sin älskade Opel Rekord. Allt mer eller mindre nykter.

När Bebe annonserar efter en kock och Roffe dyker upp är det början på undergången. Han får jobbet på prov och även om det visar sig att han inte vet ett dugg om att laga mat blir han kvar. Glad och charmig kan han prata sig ur de flesta situationer.

Det här är en riktig skröna och samtidigt ett tidsdokument över tidigt 60-tal. Bebe är stundtals väldigt handlingskraftig i kombination med att ibland inte göra någonting. Hon är inte en person som det är lätt att förstå eller tycka om. Tillbakablickarna till barndomen ger en inblick i vad som driver henne men att hon samtidigt är så världsfrånvänd i vissa fall stör. Därför hade jag svårt att komma in i och engagera mig till en början. Det förändrades dock en bit in i boken. Men det är väl kanske så det är med färgstarka personligheter - de blir lite för mycket ibland. Och innerst inne är hon nog bara den där lilla flickan som vill visa hela världen att hon kan och göra mamma stolt.