Förlåt för att jag rymde

Bok av Hanna Landahl
Aston är tio och ett halvt. Han bor med morfar och ibland med mamma. När hon inte är ute på en av sina resor förstås. I huset bredvid bor Dalia. Hon har långt mörkt hår och ögon som sprakar. När Aston är med Dalia känns allt så bra. Som om magen är full av bomull. Men en dag kommer inte Dalia till skolan. Hon säger att hon har migrän, men Aston känner på sig att det är något annat. Något mycket värre. Kommer hon ens någonsin tillbaka? Förlåt för att jag rymde är den andra boken om Aston. Det är en både rörande och hoppfull berättelse om gränslandet mellan vänskap och kärlek och om att vara barn i en värld där de vuxna sviker. Hanna Landahl skriver vardagsberättelser för både barn och vuxna. Förlåt för att jag rymde är hennes femte bok.
Förlåt för att jag rymde är den andra boken i serien om tioåriga Aston som bor med sin morfar och sin mamma ibland när hon inte är bortrest på jobbuppdrag. Det är en vardagsnära berättelse som berör ensamhet och hur det svårt det kan vara att vara kompisar. Aston har Adhd och Aspberger men det är inget han vill göra en grej av, det är ju bara så han är. Jag gillar hans tankesätt, att det inte alltid behöver krånglas till eller sättas etiketter, för alla är ju unika i sig.
Det är en bok som jag tror många barn kan känna igen sig, man behöver inte ha några diagnoser för det, utan vänskap och ensamhet är ämnen som alla barn berörs av mer eller mindre. Det är en berättelse som jag blir berörd utav, det är lätt att leva sig in i Antons värld och uppleva sorgen över mamman som reser och pirret i magen när man gillar någon lite extra. Boken är ju andra delen i en serie men man kan med fördel läsa boken enskilt också utan att ha läst del ett innan. Den är lätt att komma in i och vi får en bild av Astons liv ganska snart i bokens början. Texten är stor och tydlig och har ett bra ordval vilket gör att den passar även de mindre läsvana läsarna. Boken innehar fina svartvita illustrationer som speglar texten utmärkt! Boken passar barn från 9-10 år och uppåt!