Greta vågar inte säga hej

Bok av Annelie Strömberg
Greta står mitt på skolgården. Här mitt bland de andra barnen syns hon nog inte. När en pojke frågar om hon vill spela fotboll skakar hon på huvudet. Trots att hon älskar att sparka boll. Sakta för hennes ben henne mot fotbollsplanen. Vågar Greta vara med? "Annelie Strömberg har skrivit en varm och fin bok om social fobi. Både barn och vuxna känner ibland obehag inför sociala situationer. I värsta fall kanske barnet börjar stanna hemma från skolan på grund av dessa svårigheter. Här kommer denna bok fylla en viktig funktion och hjälpa många barn." - Maria Bühler
Greta tycker inte om att synas för mycket, att alla tittar på henne eller att någon vill prata med henne. Då mår hon dåligt.

Om någon frågar om hon vill vara med på tex fotboll säger hon nej.
Hon tycker det är jobbigt för hon vill ju egentligen vara med.

Men när hon väl någon gång är med så känns det så bra.

Detta är en fin berättelse om hur det är att ha social fobi. Många tar det som blyghet, och förstår inte hur dåligt de kan må.
Man undviker gärna det som är jobbigt, trots att man så gärna vill.

Här förklaras det på ett fint och bra vis tillsammans med bilderna, hur det kan kännas.

Min dotter har social fobi och har jobbat med detta under många år. Att inte våga titta någon i ögonen när de pratar eller inte våga prata bland människor man inte känner. Då får man höra att man är oförskämd. När man försökt förklara är det många som inte förstår, så detta är en viktig bok, som alla som jobbar med barn borde läsa.

Detta är en bok i en barnboksserie om psykisk ohälsa.