Slaktmarker

Bok av Jenny Lundin
Patrik Manfred är en finanskille som drömmer om pengar och framgång. När företaget han jobbar på tas över av en ny ledning får han chansen att visa vad han går för. I sin iver att visa sig duglig begår han ett ödesdigert misstag. Eller är det en komplott han utsätts för? En komplott orkestrerad av HR-chefen Lovisa Adler? När Patrik försöker ta sig ur knipan kastas han in i en malström av händelser som snabbt rör sig mot själva existensens utmarker. Slaktmarker är en psykologisk skräckroman där gränsen mellan verklighet och hallucinationer är hårfin. En mardröm i vaket tillstånd där karriärstegen leder käpprätt ner till helvetiska domäner.
Swedish Zombie fortsätter leverera övertygande svenska skräckromaner i det kortare formatet i serien ”Den nya skräcken”.

Nya ”Slaktmarker” av Jenny Lundin är en värdig uppföljare till de två föregångarna ”Rött universum” och ”Köttmarknad”.

I ”Slaktmarker” möter vi Patrik Manfred, en inte längre helt ung karriärist i finansbranschen vars ambitioner överstiger hans förmågor. Han plågas svårt av att se andra - i synnerhet yngre medtävlare - lyckas bättre såväl i yrkes- som privatlivet. Genom ödets nycker får han dock en oväntad möjlighet att ta sig fram genom hänsynslöshet och grymhet när hans överordnade så tydligt uppmuntrar det. Även om hans samvete stundtals plågar honom framstår det till en början som en fungerande väg framåt att - bokstavligt talat - gå över lik. Men det är bara precis i början. Snart nog dras han ner i det personliga helvete som verkar vara hans väntande öde ...

Berättelsen balanserar ständigt på gränsen mellan dröm och verklighet. Att avgöra vad som bara är illusioner och vad som verkligen händer är en utmaning såväl för huvudpersonen som för läsaren. Det är också just det som gör den här boken så väldigt läsvärd.

Det som dessutom gör den tänkvärd är de funderingar som den ger upphov till när man funderar på vad berättelsen kan tänkas symbolisera. För mig är den i första hand en berättelse om konsekvenserna av att svika sitt samvete och sin moral, om det grymma i att exploatera andra människor för makt eller vinning och om det svåra i att hålla fast vid sina övertygelser när frestelsen blir för stark.

För Patrik Manfred finns många svåra och viktiga val att göra, men inget av dem erbjuder en säker eller enkel väg till trygghet och lycka. Tvärtom handlar det mest om att försöka undvika det minst plågsamma och onda valet...