Dag före röd dag

Bok av Maria Frensborg
Helena vill vara en rolig mamma, en solidarisk medmänniska och en del av den hållbara utvecklingen. En god människa, helt enkelt. När hennes man Jonas överraskar familjen med flygbiljetter till Mallorca ställs allt på sin spets. Barnen jublar, men i Helena tänds vreden: Flyga när jorden brinner? Är han helt från vettet? I "Dag före röd dag" utforskar Maria Frensborg den moderna människans existentiella funderingar. Hur hanterar man skuld i det sekulära samhället? Var går gränsen för otrohet? Och vad innebär det att vara summan av sina handlingar? Maria Frensborg (f. 1974) är författare verksam i Uppsala. Tidigare har hon givit ut en rad populära och kritikerhyllade barn- och ungdomsböcker. "Dag före röd dag" är hennes första roman för vuxna. En mäktig läsupplevelse där skrattet gång på gång fastnar i halsen! Maria Frensborg tar sig an vår narcissistiska samtid med full kraft. På en försåtligt underhållande prosa säger hon något väsentligt om det svåra i att vara människa idag. Nina Wähä, författare till Testamente
Det är svårt att skriva roligt, men Maria Frensborg får det att verka lätt. Speciellt svårt i en roman som inte uppenbart ska vara rolig - för nog är ”Dag före röd dag” också bottenlöst sorglig i sina stunder. Boken kretsar kring en plötslig konflikt som uppstår i huvudpersonen Helenas familj. Maken Jonas har bokat flygbiljetter, en moralisk omöjlighet för Helena. De har åtta veckor på sig att reda ut huruvida det blir någon resa eller inte.

”Dag före röd dag” är en fascinerande gestaltning av vår självbild, våra känslomässiga behov och hur dessa inte alltid samspelar. Vad tänker vi om oss själva och speglar våra handlingar detta? I Helenas fall är diskrepansen ganska stor. Det gör berättelsen lika delar tragisk, absurd och underhållande.