Före dig

Before We Met
Bok av Lucie Whitehouse
"Hon intalade sig att det var neurotiskt att bli så orolig utan någon som helst anledning. Det fanns säkert en enkel förklaring och i morgon skulle han vara hemma igen. Allt var som det skulle." Hannah Reilly jobbar i New Yorks reklamvärld när hon blir stormförälskad och gifter sig med den perfekta mannen. Hon flyttar med honom till det stora viktorianska huset i London, men en dag kommer Mark inte hem från sin affärsresa. Hannah vet inte mycket om hans familj och han pratar aldrig om dem. Hon får en obehaglig känsla av att något inte är som det ska och bestämmer sig för att undersöka saken. Sakta men säkert flyter lögnerna om Marks förflutna upp till ytan - med livsfarliga konsekvenser. Före dig är en nervig thriller med högt tempo som håller läsaren i sitt grepp ända till sista sidan. "Klassisk bladvändare, krypande otäck, om en ung kvinna, Hannah, som lever ett lyxigt liv med maken Mark i ett viktorianskt hus i London." Lotta Olsson, DN "Spänningen stegras med varje avslöjande och behåller sitt grepp hela vägen igenom - den sorts thriller som får dig att fortsätta vända blad till långt in på småtimmarna och missa din hållplats på väg till jobbet på morgonen." THE INDEPENDENT "Denna psykologiska thriller är en berg- och dalbana av svek, pengar, syskonrivalitet och mord, den har både nerv och tempo när den väller in mot en rafflande klimax." THE DAILY MAIL LUCIE WHITEHOUSE föddes i England 1975 men bor numera i Brooklyn, New York. Efter litteraturstudier vid Oxford University började hon arbeta i förlagsbranschen. Före dig är Lucie Whitehouses tredje uppmärksammade thriller.
Nånstans, nån gång läste jag om Lucie Whitehouses thriller Före dig.

I bokens centrum står Hannah, som flyttar från New Yorks reklamvärld för att följa sin kärlek maken Mark till London. Medan Hannah söker jobb pendlar Mark på diverse affärsresor – han är egenföretagare i IT-branschen. Men en dag när Hannah har åkt till Heathrow för att möta Mark vid planet kommer han inte. Hon blir mycket orolig och börjar leta efter honom. Maken finner hon inte, utan i stället kommer hon en märklig historia på spåren. Vad är sanning och vad är lögn? När Mark sen väl dyker upp inser Hannah att hon faktiskt svävar i livsfara.

På nåt märkligt vis känner jag igen historien trots att jag inte har läst boken. Men nog finns det åtskilliga böcker skrivna om äkta män som går hemifrån och inte kommer tillbaka? Män, som inte har varit helt ärliga om sin bakgrund. Hur som helst, den här boken kom ut på svenska i mars 2015, hösten året innan kom den ut på originalspråk.

Före dig är en spännande och välskriven thriller, även om jag bitvis tycker att storyn går lite trögt framåt. Men gissningsvis är detta ett grepp från författaren för att läsaren verkligen ska tveka var h*n ska lägga sina sympatier.

Mitt omdöme blir högt. Jag vill läsa mer av Lucie Whitehouse, författaren som gjorde tvärtemot sin romanfigur – flyttade från London till New York.